Κορονοϊός: «Ένεση» στο ΕΣΥ με 50 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID στην Αττική

Κορονοϊός: «Ένεση» στο ΕΣΥ με 50 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID στην Αττική

Ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλά για την πιθανή επέκταση της χρήσης μάσκας αλλά και το ενδεχόμενο ενός lockdown

Για την επέκταση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας για περιστατικά COVID-19 μίλησε απόψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Αντέννα. «Οι συμπολίτες μας περιπατητικοί ασθενείς που παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα που προσομοιάζουν με κοροναϊό θα παίρνουν ιατρικές οδηγίες, συμβουλές, και, αν χρειάζεται, έλεγχο δια του testing. Να σας δώσω έναν αριθμό. Στα Νοσοκομεία που εφημερεύουν στην Αττική, γίνονται περίπου 1.000 τεστ COVID ανά ημέρα. Τα 14 Κέντρα Υγείας της Αττικής έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 500 τεστ COVID την ημέρα. 'Αρα, δυναμικά τα μισά από τα περιστατικά των Νοσοκομείων μπορούν να περάσουν στα Κέντρα Υγείας, να αποσυμφορήσουμε και να στηρίξουμε τα Νοσοκομεία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις ΜΕΘ-COVID στην Αττική, ο υπουργός Υγείας είπε πως την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει 50 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία και θα ακολουθήσουν και άλλες, και συμπλήρωσε «Όμως, όπως λέει η κυρία Κοτανίδου που είναι η υπεύθυνη της επιτροπής για την Εντατική Θεραπεία και μία εξαιρετική γιατρός, νομίζω ότι όταν αρχίζουμε να ξεπερνάμε τις 100 και πλησιάζουμε προς τις 150 κλίνες ΜΕΘ-COVID στην Αττική, εκεί θα αρχίσουμε να λέμε ότι το πράγμα αρχίζει και «πιέζει».

Για το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας στην Αττική, ο Β. Κικίλιας παρέπεμψε στην επιτροπή των ειδικών, επισημαίνοντας: «Εάν και εφόσον αυτή είναι η απόφαση των ειδικών, είναι ένα μέτρο το οποίο είναι πάνω στο τραπέζι για να παρθεί. Είναι ξένο από εμένα ως υπουργός Υγείας να κουνάω το δάχτυλο στους συμπολίτες μου. Αυτό το οποίο θα ήθελα είναι να κάνουμε μία ομαδική προσπάθεια, συλλογική προσπάθεια. Πρόκειται για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, ας εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει μέχρι τώρα και είμαι σίγουρος ότι θα αντέξουμε και θα τα καταφέρουμε. Αν δεν είμαστε υπεύθυνοι, αν παρουσιάζουμε συμπεριφορές τέτοιες που βλέπουμε μόνο σε κάποιες μειοψηφίες - η πλειοψηφία των Ελλήνων τηρούν υπεύθυνη στάση - τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι είναι ύστατη λύση το lockdown και πρόσθεσε πως «με την εμπειρία του πρώτου κύκλου της πανδημίας γίνεται προσπάθεια από όλα τα κράτη και από την δική μας κυβέρνηση, να προστατέψουμε και να στηρίξουμε την κοινωνία μας. Ένα οριζόντιο lockdown σε όλη την Ελλάδα δεν είναι κάτι το οποίο προκρίνουμε».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συγκέντρωση στο Εφετείο είπε ότι αυτό που συνέβη χθες ήταν μια έκρηξη χαράς, Δημοκρατίας και λύτρωσης, σε ό,τι έχει να κάνει με το ναζιστικό μόρφωμα και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωση μου, όμως, ως υπουργός Υγείας, για μια ακόμη φορά, να ζητήσω από όλους να αναλογιστούν ότι έχουν οικογένειες, γονείς, ευπαθείς ομάδες. Να είναι πολύ προσεκτικοί όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την συγκέντρωση, για τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθούν τις επόμενες μέρες απέναντι στον εαυτό τους και στους ανθρώπους που αγαπούν».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό