Το όνομα του Μανώλη Γλέζου παίρνει το Γενικό Λύκειο Νάξου

Το όνομα του Μανώλη Γλέζου παίρνει το Γενικό Λύκειο Νάξου

Το υπουργείο Παιδείας έκανε αποδεκτό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας

Στην αποδοχή του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας της Νάξου, να προστεθεί στην επωνυμία του ΓΕΛ Νάξου το όνομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλη Γλέζου, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σήμερα, Δευτέρα.

Είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα δέκα βουλευτών από τέσσερα κόμματα. Την απόφαση για να προχωρήσει η μετονομασία γνωστοποίησε μέσω κοινωνικών δικτύων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Σχετικά με το αίτημα να προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στην επωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου, η απόφασή μας με τη Σοφία Ζαχαράκη είναι να προχωρήσει η μετονομασία», ανέφερε στην ανάρτησή της η υπουργός. Όπως πρόσθεσε, ο Μανώλης Γλέζος «σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με την τόλμη των έργων και την παρρησία των λόγων του και κέρδισε ευρεία αναγνώριση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική ερώτηση για τη μετονομασία είχαν καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα δέκα βουλευτές από τέσσερα κόμματα: Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Συρμαλένιος και Μερόπη Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ντόρα Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία, Χαρά Κεφαλιδου, Χάρης Καστανίδης και Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος από το Κίνημα Αλλαγής, Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη κατάθεση διακομματικής ερώτησης στη Βουλή, μετά από πολλά χρόνια. Οι βουλευτές υπενθύμιζαν στο κείμενο της ερώτησής τους ότι πέραν των αγώνων του, ο Μ. Γλέζος «υπηρέτησε τους συμπατριώτες του ως αιρετός πρόεδρος του Απειράνθου και αγωνίστηκε για την ίδρυση σχολείων, ιδιαιτέρως στα μικρά Κυκλαδονήσια που δεν διέθεταν (οι μαθητές υποχρεώνονταν να ξεσπιτώνονται ή να ταξιδεύουν καθημερινά με καΐκια), βιβλιοθηκών και άλλων χώρων μόρφωσης για τους νέους».