Κορονοϊός: Συναγερμός για τη διασπορά σε γηροκομεία και νοσοκομεία – Ποια νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη διασπορά σε γηροκομεία και νοσοκομεία – Ποια νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Πόσο θα κοστίσει ένα 15μερο lockdown στην Αττική

Υψηλά παρέμειναν και χθες τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας με τις εστίες διασποράς να πληθαίνουν και την αύξηση των διασωληνωμένων να εντείνει το κλίμα ανησυχίας στην κυβέρνηση.

Την ώρα που η Αττική για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, παρουσίασε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, η κατάσταση στα γηροκομεία και τα νοσοκομεία, δεν αφήνει χώρο για αισιοδοξία.

Οι εστίες στις δομές αυτές ολοένα και αυξάνονται κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα είναι 487, από τα οποία βρέθηκαν 20 θετικά, εκ των οποίων πέντε αφορούν Έλληνες και 15 αλλοδαπούς, οκτώ γυναίκες, δώδεκα άνδρες και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.

Τέσσερις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βγήκαν θετικοί σε σημερινά rapid test που διενήργησε ο ΕΟΔΥ.

Τέσσερα κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στην Καρδίτσα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ δύο κρούσματα βρέθηκαν και στο Δρομοκαΐτειο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μέτρα που προκρίνονται για το λεκανοπέδιο, είναι η καθολική χρήση της μάσκας, δεδομένου ότι πολλοί επιστήμονες εκτιμούν, ότι μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κοροναϊού. Ένα δεύτερο μέτρο είναι το κλείσιμο καταστημάτων από τις 22:00, δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ. Ωστόσο, το τελευταίο είναι ένα μέτρο, που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης και της τροφοδοσίας, κάτι που προκαλεί "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση.

Πόσο θα κοστίσει ένα 15μερο lockdown στην Αττική

Για παράδειγμα, στο ερώτημα εάν οι επιχειρηματίες θα άντεχαν ένα ακόμη τοπικό lockdown στην Αττική, μία συντηρητική απάντηση είναι, ότι κάποιοι θα το αντέξουν, αλλά σε πολλούς θα δοθεί η «χαριστική βολή». Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, οικονομολόγοι εκτιμούν, πως ακόμα και ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο 15μερο lockdown στην Αττική, που θα αφορά το εμπόριο, τις υπηρεσίες και την εστίαση, θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, τα μεσαία εισοδήματα θα χάσουν άλλα 800 εκατ. ευρώ και τα "κόκκινα" δάνεια θα αυξηθούν κατά 8 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα η ύφεση εκτιμάται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα περιοριστεί στο 7%, τότε θα πάμε προς το δυσμενές σενάριο του 9%, με επιπλέον απώλειες στο ΑΕΠ, που υπολογίζεται να κυμανθεί το 2020 κοντά στα 172 δισ. ευρώ.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μακριά από ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει, ότι θα ήταν ένα δραματικό σενάριο να τετραπλασιαστούν τα κρούσματα.