Κορονοϊός: Παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 12 Οκτωβρίου

Κορονοϊός: Παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 12 Οκτωβρίου

«Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Για ακόμα μία φορά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη για τήρηση των υφιστάμενων μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στη χώρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως το δεύτερο κύμα του ιού είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο ενώ ενημέρωσε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων τα οποία καταγράφονται κάθε μέρα.

Η αύξηση των νοσούντων που χρειάζεται να διασωληνωθούν ανησυχεί τους ειδικούς ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους παραμένει εκτεταμένη η διασπορά του κοροναϊού στις νεαρότερες ηλικίες, με τον μέσο όρο να είναι μόλις στα 39 έτη.

«Η παρούσα κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε την παράταση των ισχυόντων μέτρων μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, όσον αφορά τις πτήσεις από το εξωτερικό, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από αύριο 3 Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και οι επιβάτες των πτήσεων από την Πολωνία πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες των πτήσεων από Τσεχία. Ακόμη, παρατείνεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου η υποχρέωση των επιβατών των πτήσεων από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, να έχουν αρνητικό τεστ Covid- 19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, σύμφωνα με την 17η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 24 έως 30 Σεπτεμβρίου, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει σταθεροποίηση του μέσου όρου ημερήσιων κρουσμάτων, με έντονη όμως ημερήσια μεταβλητότητα, μείωση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα από 324 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50-60% των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφονται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό ξεπέρασε το 73%. Για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 400 για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη και αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς, ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε έμφαση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση, ο οποίος παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια, παρουσιάζει μείωση στο 32% από 36% στην προηγούμενη έκθεση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

«Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ, η μείωση αυτή αντανακλά πλήρως την αύξηση των διαθέσιμων κλινών. Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.617 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και σε στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ποσοστό 4-11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.

Σχετικά με όσους ρωτούν αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, όμως δεν γίνεται να υπάρχει ένας ελεγκτής σε κάθε σημείο της χώρας. Η μη τήρηση των μέτρων προστασίας δεν έχει να κάνει με την αποφυγή κάποιου καταναγκασμού από την πλευρά του κράτους. Τον εαυτό μας και τους γύρω μας προστατεύουμε, άτρωτοι δεν υπάρχουν».

Ο κ. Χαρδαλιάς στάθηκε και στο ζήτημα των ευπαθών ομάδων και κυρίως των ηλικιωμένων, επισημαίνοντας ότι «τα παραδείγματα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δείχνουν γιατί απαιτείται να επιδεικνύουμε διπλή προσοχή». Ακόμη, αναφερόμενος στα κρούσματα σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον 'Αγιο Παντελεήμονα, είπε ότι οι έλεγχοι είναι συχνοί (στη συγκεκριμένη δομή έχουν γίνει δύο φορές τεστ) αλλά ο κίνδυνος είναι καθημερινός, ενώ προσέθεσε ότι ήδη υπάρχει παρέμβαση του εισαγγελέα και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν - αλλά το ζήτημα είναι να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα έχουν εντοπιστεί 47 κρούσματα, 42 διαμένοντες και 5 εργαζόμενοι. Αυτή τη στιγμή στη μονάδα παραμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί, καθώς όλα τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί. Οι διαμένοντες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, οι δε εργαζόμενοι βρίσκονται και ελέγχονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Έχει ανασταλεί η δυνατότητα εισόδου και εξόδου σε αυτήν, εξαιρουμένου του προσωπικού, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά τεστ από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για προληπτικούς λόγους. Κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πραγματοποίησε χθες αυτοψία στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ έλεγχος πραγματοποιείται από τους επόπτες δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ, ώστε να εξακριβωθεί τι οδήγησε στην εξέλιξη αυτή και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

«Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Πέλλα»

Έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες ημέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ενημερώνοντας για τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης.

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24:00 έως τις 05:00, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωσης, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και τέλος είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, διαμήνυσε ο υφυπουργός.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό