Άφαντοι 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά τη φωτιά στη Μόρια

Άφαντοι 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά τη φωτιά στη Μόρια

Από την απογραφή στο Καρά Τεπέ προκύπτει ότι εγκατέλειψαν παράνομα τη Λέσβο

Απουσία περίπου 2.000 προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Μόριας μετά τη φωτιά σε αυτόν, προκύπτει από την καταγραφή που πραγματοποιούν οι Αρχές, μετά την εγκατάσταση στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr, επίσημα ο πληθυσμός του νέου καταυλισμού ανέρχεται σε 8.630, ενώ συνολικά στη Λέσβο ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται πλέον επίσημα σε 10.476. Όσον αφορά τον υπολειπόμενο αριθμό των περίπου 2.000 ατόμων που φαίνεται να απουσιάζουν «λογιστικά» μετά την αναχώρηση προς την ηπειρωτική Ελλάδα 1.100 ατόμων μετά τη φωτιά του καταυλισμού της Μόριας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με δήλωση του υποστήριξε, πως «απ’ ό,τι φαίνεται από τα νούμερα, πέραν από αυτούς που έφυγαν ορθώς από τα νησιά, υπήρχαν και περίπου 2.000 μετανάστες που έφυγαν από Μυτιλήνη, χωρίς να το δικαιούνται. Περνώντας παρανόμως τον έλεγχο στο καράβι».

Την ίδια ώρα, η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη αναχώρηση 500 – 600 ατόμων από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, που έχουν δικαίωμα μετακίνησης, αναβάλλεται για την επόμενη Δευτέρα. Σήμερα εξάλλου αναχώρησε από την Αθήνα αεροπορικώς ομάδα 139 αιτούντων άσυλο από τα νησιά με προορισμό τη Γερμανία. Πρόκειται αφενός για παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μαζί με τα μέλη της οικογένειας τους, συνολικά 86 άτομα, αφετέρου για 53 ασυνόδευτους ανήλικους. Πρόκειται για την πρώτη μεικτή πτήση μετεγκατάστασης μετά τη φωτιά του καταυλισμού της Μόριας.