Κορονοϊός: Τι έδειξαν οι 2.600 έλεγχοι σε πλατείες στο κέντρο της Αθήνας

Κορονοϊός: Τι έδειξαν οι 2.600 έλεγχοι σε πλατείες στο κέντρο της Αθήνας

Προβλέπεται εντατικοποίηση των ελέγχων όπου παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου- Τι συμβαίνει με τα σχολεία πανελλαδικά

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου.

Πρόσβαση στην εξέταση, είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.

Έχουν ανευρεθεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον ιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί.

Η δράση αυτή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Τα νούμερα της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο κ. Χαρδαλιάς , κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας, κατέστησε σαφές, ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων να καταγράφεται καθημερινά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον κοροναϊό σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνουν την έξαρση, παρότι η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλότερα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρόμοιου πληθυσμού όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της πανδημίας στις 25/2 μέχρι και τις 27/9, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 17. 444 κρούσματα, από τα οποία 5.379 είναι σήμερα ενεργά, 9.793 συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ 1893 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Από 1η Ιουλίου έως 27 Σεπτεμβρίου, 1405 κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά 569.212 στοχευμένοι έλεγχοι, στοχευμένα τεστ. Σχετικά με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων από τους αρμόδιους φορείς, από την 1η Ιουλίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, έχουν προχωρήσει σε 352.640 ελέγχους κατά τους οποίους έχουν εντοπιστεί 12.814 παραβάσεις , έχουν επιβληθεί 13.991 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.810.480 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.290 συνολικά ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/τετραγωνικών και 444 συνολικών ημερών για μη τήρηση του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Από τις 31/8 έως τις 20/9 έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 20 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα συνολικού ύψους 92.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα σχολεία από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει 11 έλεγχοι σε σχολεία, κατά τους οποίους δεν εντοπίστηκε η οποιαδήποτε παράβαση. Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των σχολείων όπου έχει υπάρξει κρούσμα, με αποτέλεσμα να κλείσει, είτε όλο το σχολείο, είτε τμήμα αυτού, βρίσκεται στην Αττική, και συγκεκριμένα τα 93 από τα 123 συνολικά σχολεία. Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι αυξημένο, με το κέντρο της Αθήνας να είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό - γι' αυτό τον λόγο μάλιστα, συνεργεία του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες στοχευμένους ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό