Γκίκας Μαγιορκίνης: Προτελευταίο μέτρο είναι το κλείσιμο των σχολείων

Γκίκας Μαγιορκίνης: Προτελευταίο μέτρο είναι το κλείσιμο των σχολείων

«Ο ιός παραμένει επικίνδυνος όσο και στο πρώτο κύμα», τονίζει το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Το δεύτερο κύμα δημιουργεί μεγάλη ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όλοι θέλουν να αποφύγουν το lockdown και προτελευταίο μέτρο είναι το κλείσιμο των σχολείων, είπε και πρόσθεσε ότι ο ιός παραμένει επικίνδυνος όσο και στο πρώτο κύμα.

Τόνισε επιπλέον, ότι η Αττική συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθώντας να παράγει την πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια. Επίσης, είπε ότι θα υπάρχουν καθημερινές παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ στο κέντρο όπως έγινε σήμερα στην Κυψέλη.

«Έχουν γίνει 600 rapid τεστ και μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα είχαν βρεθεί έξι θετικά δείγματα σε τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς».

Αναφερόμενος και σε διεθνή στοιχεία πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να θεωρούν τον ιό τόσο επικίνδυνο όπως και στην αρχή της πανδημίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός προκαλεί λιγότερους θανάτους «δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, που να αποδεικνύουν μια τέτοια υπόθεση. Το μικρότερο ποσοστό θανάτων οφείλεται στα περισσότερα τεστ».

Η προσκόλληση στην μάσκα εξήγησε ο κος Μαγιορκίνης ότι παραμένει σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα « την καλύτερη προστασία» και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε «θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τις νοσηλείες είπε ότι σήμερα νοσηλεύονται περίπου 600 άτομα σε απλά κρεβάτια με covid-19 και εξήγησε ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι άμεση συνάρτηση του αριθμού των διασωληνωμενων. «Αν φτάσουνε τους 200 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μπορεί να δούμε και 10 ή 15 θανάτους σε μία μέρα» και πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι το ζητούμενο.

Πάντως ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, την τελευταία βδομάδα αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι ενδεικτική και γι αυτό για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Παρακαλούμε περιμένετε ...