Κουκουβάουνες: Ποια περιοχή της Αττικής είναι σήμερα

Κουκουβάουνες: Ποια περιοχή της Αττικής είναι σήμερα

Πότε μετονομάστηκε η πολύ γνωστή πλέον συνοικία

Μέσα στους αιώνες και τα διάφορα ιστορικά γεγονότα, είναι λογικό πολλές περιοχές της Αττικής και της Ελλάδας γενικά να έχουν αλλάξει όψη, ακόμη και όνομα. Μια από αυτές είναι οι περίφημες Κουκουβάουνες. Σίγουρα την έχεις ακούσει αρκετές φορές και μπορεί να την θυμάσαι και από την περιβόητη ατάκα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην παλιά ελληνική ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό». Ποια περιοχή της Αττικής είναι όμως σήμερα οι Κουκουβάουνες; Είναι η Μεταμόρφωση!

Η Μεταμόρφωση, όπως μας πληροφορεί το exploringgreece.tv, είναι σήμερα συνοικισμός στη δυτική περιφέρεια του βορείου τομέα της Αθήνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η παλαιότερη ονομασία Κουκουβάουνες άλλαξε στις 17 Ιανουαρίου του 1957 σε Μεταμόρφωση και στους παλιούς κατοίκους της περιοχής είναι ιδιαίτερα γνώριμη. Κατά την αρχαιότητα, στην θέση της σημερινής Μεταμόρφωσης βρισκόταν ο αρχαίος Δήμος Συπαληττού.

Από πού προερχόταν, όμως, το όνομα Κουκουβάουνες; Κατά μία εκδοχή, της δόθηκε αυτό το όνομα επειδή είχε πολλές κουκουβάγιες στην περιοχή. Κατά άλλη, λεγόταν έτσι επειδή ευδοκιμούσε εκεί ένα αμπέλι με τέτοιο όνομα. Πολλοί παλιοί λένε ότι η περιοχή ήταν φημισμένη και για το καλό της κλίμα. Εκεί πήγαιναν αρκετοί φιλάσθενοι γιατί τους ευνοούσαν οι κλιματολογικές συνθήκες.

Οι Κουκουβάουνες ή πλέον Μεταμόρφωση, κατά τον 15ο αιώνα ήταν ένα χωριό. Τότε εγκαταστάθηκαν εκεί μερικές οικογένειες Αρβανιτών και οργανώθηκαν γύρω από την πλατεία, το πηγάδι, αργότερα και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Σήμερα, η Μεταμόρφωση έχει μεταξύ άλλων πολλά πάρκα και απλώνεται στους πρόποδες της Πάρνηθας εξακολουθώντας, μάλιστα, να έχει ωραίο κλίμα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σου πει κάποιος ότι χάθηκε και παραλίγο να βρεθεί στις Κουκουβάουνες θα καταλάβεις ότι η περιοχή της Αττικής που εννοεί είναι η Μεταμόρφωση!