Κώστας Γιαννόπουλος: Πολλές οι παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας

Κώστας Γιαννόπουλος: Πολλές οι παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας

«Οι σημερινές δυσχερείς συνθήκες έχουν επηρεάσει τη ζωή ενός παιδιού»

Υπάρχει μια πλευρά της πανδημίας αθέατη, όπου παιδιά και οικογένειες περιθωριοποιούνται και εγκαταλείπονται ως «παράπλευρες» απώλειες. Σε αυτά τα φαινόμενα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος στη Διαδικτυακή εκπομπή με θέμα «Οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας», τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα τόνισε την αγωνιώδη προσπάθεια του οργανισμού να δώσει λύσεις στα ολοένα αυξανόμενα σοβαρά προβλήματα των παιδιών και των οικογενειών τους.

«Αν για όλους μας η περίοδος αυτή είναι δύσκολη, χρειάζεται να αναλογιστούμε πώς οι σημερινές δυσχερείς συνθήκες έχουν επηρεάσει τη ζωή ενός παιδιού που κακοποιείται, ενός παιδιού με σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενός παιδιού ή και ενήλικα που εξαφανίζεται, μίας οικογένειας που αδυνατεί να μεγαλώσει τα παιδιά της με αξιοπρέπεια», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο σύνθετος χαρακτήρας των προβλημάτων που παιδιά και οικογένειες αντιμετωπίζουν, έχει επιδεινωθεί, καθώς το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας επιβάρυνε τόσο εκείνα όσο και τις οικογένειές τους με τον πλέον οδυνηρό τρόπο.

Η βία σε κάθε μορφή της, η κακοποίηση των παιδιών, το bullying, η ενδοοικογενειακή βία, τα ναρκωτικά είναι προβλήματα που έχουν ενταθεί. Παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας, σοβαρές ασθένειες, σπάνια σύνδρομα έχουν καθημερινά μεγάλες ανάγκες και οι οικογένειές τους έχουν τεράστια αγωνία να ανταποκριθούν και παράλληλα να κρατήσουν ασφαλή τα παιδιά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης.

Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε, ότι η οικονομική αβεβαιότητα και ανασφάλεια, που αυξάνεται, έχει δυσκολέψει τις οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα βασικά για τα παιδιά τους.