Κορονοϊός: Σε «πορτοκαλί συναγερμό» η Αττική- Τι θα κρίνει το lockdown

Κορονοϊός: Σε «πορτοκαλί συναγερμό» η Αττική- Τι θα κρίνει το lockdown

Ο κάθε πολίτης θα παρακολουθεί τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του μέσω του covid19.gov.gr

Κάθε ημέρα που περνάει, οι επιστήμονες σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, εξετάζουν την ένταση της επιδημίας στην Αττική καθώς και τις ροές των κρουσμάτων του κοροναϊού, προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των περιοριστικών μέτρων, εφόσον χρειαστεί.

Και όπως έχει γίνει αντιληπτό, το επόμενο βήμα είναι ένα lockdown, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

«Το πορτοκαλί είναι το βήμα ακριβώς πριν το κόκκινο, το κόκκινο τι σημαίνει; Απαγόρευση κυκλοφορίας» εξηγεί ο καθηγητής Νίκος Σύψας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε για την πτώση της καμπύλης των κρουσμάτων.

«Με το ρυθμό που γίνονται οι διασωληνώσεις , ο αριθμός των διασωληνωμένων με covid19 , των υπολοίπων με μη covid19 κ με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, δεν είναι δύσκολο να δούμε εικόνες διαλογής ασθενών όταν υπάρχει τέτοια συρροή κρουσμάτων» εκτιμά η γιατρός Ματίνα Παγώνη, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επισημαίνει:

«Οι αριθμοί είναι κακοί, θα πρέπει να γυρίσουν προς τα πίσω, να ελαττωθούν τα κρούσματα, να ελαττωθεί το Rt και βέβαια να έχουμε επάρκεια στο σύστημα υγείας το οποίο πιέζεται».

Στην απογευματινή ενημέρωση της Τρίτης, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η εξέλιξη της πανδημίας βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε μεγάλο μέρος του κόσμου και ειδικά της Ευρώπης. «Στην πατρίδα μας, παρότι δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, βρισκόμαστε επίσης σε μια πολύ κρίσιμη φάση, ειδικά στην Αττική και ακόμη ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, όπου όπως είπαμε και στην προηγούμενη ενημέρωση βρισκόμαστε στο «πορτοκαλί», σημείωσε.

Η πλατφόρμα covid19.gov.gr

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στο covid19.gov.gr προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του.

Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες. Ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Θα μπορούν να δουν τον «βαθμό επικινδυνότητας» ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή αυτή. Κάθε δήμος ή αντιστοίχως περιφερειακή ενότητα θα είναι «χρωματισμένη» με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Ο πολίτης επίσης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα και αυτόματα να δει τι ισχύει στην περιοχή του.

Επιπλέον του χάρτη, θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κλπ.) Η πλατφόρμα θα αναρτηθεί στην κυβερνητική ιστοσελίδα την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό