Κορονοϊός: Τι είναι το «μοντέλο Μαδρίτης» που μελετά η κυβέρνηση για την αποφυγή οριζόντιου lockdown στην Αττική

Κορονοϊός: Τι είναι το «μοντέλο Μαδρίτης» που  μελετά η κυβέρνηση για την αποφυγή οριζόντιου lockdown στην Αττική

Τα σχέδια για κορδέλες αποκλεισμού

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τα αυξμένα κρούσματα των τελευταίων ημερών με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για lockdown. Μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 453 νέων κρουσμάτων η κυβέρνηση εξετάζει την λήψη αυστηρότερων μέτρων για την Αττική, μεταξύ αυτών και το μοντέλο της Μαδρίτης.

Τι είναι το «μοντέλο της Μαδρίτης»

Οι Ισπανοί μετά τα αυξημένα κρούσματα αποφάσισαν να εφραμόσουν ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο ο επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.

Με βάση το «μοντέλο της Μαδρίτης», τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κοροναϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος.

Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Μέχρι τις δέκα το βράδυ τα εστιατόρια 

Τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 22:00, με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν delivery. Η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3 του αριθμού των ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό, εννοείται όλοι με μάσκες. Επίσης κλειδώνονται τα πάρκα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά «κόκκινων» περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο ακόμη πυλώνες του ισπανικού μοντέλου, που εξετάζονται και για την Αττική.

Κορδέλες αποκλεισμού στις πλατείες

Στις πλατείες, η Ελληνική Αστυνομία σχεδιάζει τα βράδια να βάζει κορδέλες αποκλεισμού ώστε να μην μπαίνει κανείς μέσα σε αυτές καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα που κλείνουν τα μπαρ πάρα πολλοί νέοι συνεχίζουν τη βραδιά τους συγκεντρωμένοι σε πάρκα ο ένας δίπλα στον άλλον.