Κορονοϊός: Νέα μέτρα από την Δευτέρα στην Αττική – Τι ισχύει για κοινωνικές εκδηλώσεις και εργασιακούς χώρους

Κορονοϊός: Νέα μέτρα από την Δευτέρα στην Αττική – Τι ισχύει για κοινωνικές εκδηλώσεις και εργασιακούς χώρους

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, οι συναυλίες και οι κινηματογραφικές προβολές

Ένα κρίσιμο 14ήμερο ξεκινά από αύριο Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην Αττική, με τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή και θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου.

Τα μέτρα αφορούν γενικούς περιορισμούς για τους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου και πιο ειδικά για τους εργαζομένους και τις ευπαθείς ομάδες, με σαρωτικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας και κυρώσεις όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, που επικαλέστηκε την περασμένη Παρακσευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θετικά κρούσματα κοροναϊού διασπείρονται ανάμεσα σε ανθρώπους που εργάζονται -κυρίως- σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, περιορισμοί τίθενται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις, ενώ απαγορεύεται η διοργανωση συναυλιών και κινηματογραφικών προβολών.

Ειδικότερα, τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή στην Αττική από την Δευτέρα είναι τα εξής:

• Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

• Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

• Αναστέλλονται προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

• Θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες.

Για την προστασία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνω των 65 ετών, συστήνεται σε αυτούς:

• Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

• Να αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον:

• Αποφασίζεται η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας, συμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

Για τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους γενικώς:

• Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εκτελούν εργασία γραφείου ή που μπορεί να γίνει από απόσταση.

• Μετακίνηση προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο: Στις 7 , στις 8 και στις 9 το πρωί.

• Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

• Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας.

• Εκτεταμένοι έλεγχοι - τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνεται απαραίτητο, «για την απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως νοσοκομεία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό