Μαγκουφάνα: Η περιοχή της Αττικής που σήμερα είναι ένα όμορφο προάστιο

Μαγκουφάνα: Η περιοχή της Αττικής που σήμερα είναι ένα όμορφο προάστιο

Πώς και γιατί λεγόταν έτσι...

Με τα χρόνια οι περιοχές της Αττικής έζησαν διάφορα συμβάντα και ιστορικά γεγονότα και άλλαξαν πολύ. Όχι μόνο ως προς την εμφάνισή τους αλλά και στο όνομά τους. Πολλά από τα σημερινά ονόματα που έχουν περιοχές της Αττικής και γειτονιές της Αθήνας είναι αποτέλεσμα διάφορων γεγονότων και εξελίξεων.

Ήξερες για παράδειγμα, ποια περιοχή της Αττικής ονομαζόταν παλιά Μαγκουφάνα; Κι όμως είναι ένα όμορφο προάστιο περίπου μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για την Πεύκη. Μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αττικής στην βόρεια πλευρά της.

Μαγκουφάνα: Μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αττικής

Η ιστορία της περιοχής ξεκινάει ουσιαστικά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Ανατρέχοντας στο παρελθόν ανακαλύπτουμε ότι η σημερινή περιοχή της Μαγκουφάνας αποτελούσες κατά την περίοδο των αρχαίων χρόνων, μέρος του ιστορικού Δήμου των Αθμονέων. Έχεις ξανακούσει αλήθεια το όνομά του;

Ο συγκεκριμένος δήμος ήταν ένας από τους 12 δήμους της Αρχαίας Αθήνας. Οι Αθμονείς ήταν στην πραγματικότητα απόγονοι του βασιλιά Κέκροπα. Ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και η αγγειοπλαστική.

Πώς όμως πήρε η περιοχή το όνομα Μαγκουφάνα και πότε άλλαξε; Φαίνεται, λοιπόν, πως το όνομα ξεκινάει από τον Θεόδωρο Μαγκαφά-Μάγιστρο δηλαδή Έπαρχο στη Μικρά Ασία την εποχή του Βυζαντίου. Λέγεται ότι οι απόγονοί του έφτασαν στην Ελλάδα που ήταν υπό τον τουρκικό ζυγό κατά τον 16ο αιώνα και εγκαταστάθηκαν κοντά στα βοσκοτόπια των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Θεωρείται, λοιπόν, πως το όνομα Μαγκουφάνα έχει τις ρίζες του ετυμολογικά από την παραφθορά του ονόματος της Βυζαντινής οικογένειας των Μαγκαφά.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι το Μαγκουφάνα προέρχεται από τη “Μαγκούφα Άννα”. Μια γυναίκα της εποχής, η οποία ήταν κωφή και άρρωστη.

Η όμορφη Πεύκη σήμερα

Πλέον η Πεύκη αποτελεί μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αττικής. Πώς έφτασε να λέγεται Πεύκη; Περί το 1950 προσδιορίστηκαν τα επίσημα τα όρια της κοινότητας Μαγκουφάνας από τις γειτονικές της κοινότητες. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1960 με Προεδρικό Διάταγμα μετονομάστηκε η περιοχή σε Πεύκη. Σήμερα είναι μια πολύ ζωντανή περιοχή που έχει τα πάντα και ξεχωρίζει για το πράσινο σε όλη της την έκταση, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Μια κυριακάτικη βόλτα ή καθημερινή είναι ιδανική για καφέ ή για φαγητό στα όμορφα και περιποιημένα μαγαζιά της…