Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές παρατείνονται και πού λήγουν τα περιοριστικά μέτρα

Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές παρατείνονται και πού λήγουν τα περιοριστικά μέτρα

Η απόφαση για την διατήρηση ή μη της ισχύος τους θα επανεξεταζεται ανά τριήμερο

Την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στην Πάρο και την Πάρο από την προσεχή Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά την παράτασή τους για όλες τις άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα στα δύο νησιά έχει βελτιωθεί σημαντικά και ευχαρίστησε τους κατοίκους για την τήρηση των οδηγιών.

Έτσι, από τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου, το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παύει να ισχύει για τα νησιά αυτά, τα οποία πλέον φεύγουν από το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων και εντάσσονται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις βασίστηκαν, όχι μόνο στα πραγματικά ενεργά κρούσματα στα δύο αυτά νησιά, αλλά και στα θετικά κρούσματα, που η ιχνηλάτησή τους μαζικά, είχε αναφορά σε διακοπές ή πρόσφατο ταξίδι στα νησιά αυτά.

«Και οι αποφάσεις μας», πρόσθεσε, «είχαν ως μοναδικό, απόλυτο γνώμονα την αντιμετώπιση του αυξημένου ιικού φορτίου στις περιοχές αυτές, και πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, χωρίς εκπτώσεις για οποιονδήποτε, με καθαρά επιστημονικά στοιχεία και μακριά από ανυπόστατες φήμες και αβάσιμες συνωμοσιολογικού χαρακτήρα, δήθεν πληροφορίες. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μια δυναμική διαδικασία. Καθημερινά, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προχωράμε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού, να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη, ότι από σήμερα τέθηκαν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και το Κιλκίς, δηλαδή με την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, να τηρήσουν πιστά τα μέτρα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, με πολλαπλές στενές επαφές, από μόλις μια συρροή, τα οποία και χωροταξικά βρίσκονται διάσπαρτα στις περιοχές αυτές. Η εφαρμογή των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Και είμαστε σίγουροι ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα βρεθούν στο πλευρό μας, πολύτιμοι σύμμαχοι στη μάχη αυτή. Η κατάσταση, επαναλαμβάνω, είναι κρίσιμη στην περιοχή».

Σχετικά με τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, το καθεστώς αυτό παρατείνεται, ενώ όπως επισήμανε ο υφυπουργός: «Σε κάθε περίπτωση, ανά τριήμερο, αξιολογούμε την πορεία κάθε περιοχής και εφόσον κριθεί ασφαλές, μπορεί να οριστικοποιηθεί η όποια άρση του καθεστώτος αυτού.

Όσον αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, τα μέτρα που ισχύουν σε αυτές, δηλαδή η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και το ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, παρατείνονται. «Υπενθυμίζω», είπε ο υφυπουργός, «ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ανήκουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας, καθώς και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου, Κω».

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την αγορά 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνων κοροναϊού (Covid-19 Rapid Test), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη, όσο και για τη διερεύνηση επιδημιών.

«Η πρώτη εφαρμογή τους» διευκρίνισε, θα είναι γι' αυτή τη συνθήκη διπλής κρίσης που αντιμετωπίζουμε στη Μυτιλήνη, όπου συνδυάζεται μια τοπική επιδημία σε έναν ευάλωτο πληθυσμό, μαζί με μια φυσική καταστροφή. Η αγορά καλύφθηκε από δωρεά του κ. Θανάση Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ και οργανώθηκε αερογέφυρα με ειδική ναυλωμένη πτήση της Aegean, που αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα, αρχικά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και ακολούθως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα.

Ακόμη, ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης, η οποία θα αναλαμβάνει δράση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε σχολείο. Τέλος, ο υφυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση lockdown, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Το σημαντικότερο είναι ο καθένας μας να κάνει ό,τι πρέπει».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό