Με το πρώτο κουδούνι στις 14 Σεπτεμβρίου ο αγιασμός στα σχολεία

Με το πρώτο κουδούνι στις 14 Σεπτεμβρίου ο αγιασμός στα σχολεία

Κεραμέως: Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία και την παροχή εκπαίδευσης

Mε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα τελεστεί, στις 14 του Σεπτεμβρίου, ο αγιασμός για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από κοινή συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί ανά μαθητικές ομάδες, στις 11 η ώρα το πρωί. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί σε ώρα που θα συνεννοηθούν οι κατά τόπους εφημέριοι με τους Διευθυντές των σχολείων, λαμβανομένης υπ' όψιν της Θείας Λειτουργίας της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Κατά τους αγιασμούς θα ισχύσουν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις που αφορούν στην πρόληψη και προφύλαξη από την πανδημία του κοροναϊού Covid - 19.

Μετά από συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίστηκε ο αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους σε όλα τα σχολεία της χώρας να πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα της λειτουργίας τους, που για φέτος ορίσθηκε η Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Κατά τους αγιασμούς θα ισχύσουν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις που αφορούν στην πρόληψη και προφύλαξη από την πανδημία του κοροναϊού Covid-19.

Επιπρόσθετα, η ΔΙΣ, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της υπό τη νέα της σύνθεση, εξέφρασε στο σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε την ικανοποίησή της για τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, τα οποία, όπως τονίζει στο Δελτίο Τύπου, είναι εναρμονισμένα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019.

Τέλος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωση από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώπιον των μελών της ΔΙΣ και των ΜΜΕ, του προγράμματος των συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Κεραμέως: Η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και την παροχή εκπαίδευσης

«Τα σχολεία, όπως έχουμε ανακοινώσει, όλες οι σχολικές μονάδες ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου», τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιστημονικούς φορείς παρουσία και της ίδιας, σχετικά με το ενδεχόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης της νέας σχολικής περιόδου κατόπιν της αρχικής πρότασης της Ιεράς Συνόδου να γίνει ο αγιασμός στις 15 Σεπτεμβρίου καθώς την προηγούμενη η Εκκλησία τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να επιστρέψουμε σ' αυτή τη νέα κανονικότητα και να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, πάντα όμως με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, τα οποία έχουν αναλυθεί εκτενώς», υπογράμμισε η υπουργός και αναφερόμενη ειδικότερα στη χρήση της μάσκας, σημείωσε: «Είναι ένα μέτρο προστασίας για τα ίδια τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους οικείους τους, γιατί όταν ένα παιδί φοράει μάσκα στο σχολείο, προστατεύει και το σπίτι του από το να μεταφέρει κάποια μικρόβια».

«Τα μέτρα είναι πάρα πολλά, κι εδώ είναι εξαιρετική η συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε η υπουργός, επισημαίνοντας πως συζητήθηκαν και με τον δήμαρχο και με τον περιφερειάρχη ζητήματα συναφή με την έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων. «Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση αυτή θα υπηρετήσει και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και την παροχή εκπαίδευσης. Πρέπει και τα δύο αυτά να συνδυαστούν. Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να επιστρέψουν στο σχολείο αλλά βεβαίως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει αυτό με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Χαρακτήρισε, δε, εξαιρετική τη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, για την οποία ανέφερε σχετικά: «Συναντήσαμε και τα τρία πανεπιστήμια, το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Και οι τρεις πρυτάνεις και πρόεδροι αντίστοιχα έθεσαν ζητήματα που αφορούν σε διοικητικής και οικονομικής φύσεως θέματα, σε εξωστρέφεια, και είχαμε έτσι την ευκαιρία να αξιολογήσουμε και τον χρόνο που πέρασε και κυρίως να συζητήσουμε προγραμματικά για το τι προσβλέπουμε για την επόμενη χρονιά. Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση».

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, ο πρωθυπουργός κατέγραψε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των τριών πανεπιστημίων και κυρίως τι αλλαγές έχουν επιφέρει στην καθημερινότητα των πανεπιστημίων νομοθετικές πρωτοβουλίες που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τι προσδοκούν το επόμενο διάστημα οι επιστημονικοί φορείς.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι «ο κύριος πρωθυπουργός ενέσκηψε στα θέματα που θέσαμε ως ακαδημαϊκοί όσο και οι συνάδελφοι των άλλων επιμελητηρίων». Ο ίδιος, όπως είπε, έθεσε ως ΑΠΘ «θέματα που σχετίζονται αφενός μεν με τη δυνατότητα που θα πρέπει να παρέχεται -έχει ήδη δοθεί αλλά και στη συνέχεια θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη- μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις, για την ακαδημαϊκή ελευθερία».

Συζητήθηκαν ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, γενικότερα της ανώτατης εκπαίδευσης και πραγματικά θέματα που αφορούν το ΑΠΘ και σχετίζονται με τη συμβολή του Αριστοτελείου στην εθνική στρατηγική της έρευνας, αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα της χρήσης των κονδυλίων της έρευνας.

Στη συνάντηση, όπως είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ συζητήθηκε και ό,τι σχετίζεται με την καθημερινότητα, που για το Αριστοτέλειο, όπως τόνισε, «έχει πλέον αλλάξει και μέσα στους χώρους μας είναι μια απλή ακαδημαϊκή καθημερινότητα όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Παρακαλούμε περιμένετε ...