Αυτά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού

Αυτά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού

«Αν όλοι μας φορούσαμε για δεκατέσσερις ημέρες μάσκα και κρατούσαμε τις αναγκαίες αποστάσεις, ο ιός θα εξαφανιζόταν»

Οι περιφερειακές ενότητες Λέσβου και Ζακύνθου, τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας  για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν υφίσταται θέμα γενικευμένου lockdown και πρόσθεσε πως η οποιαδήποτε έξαρση των κρουσμάτων αντιμετωπίζεται με μέτρα υπερτοπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «αν όλοι μας φορούσαμε για δεκατέσσερις ημέρες μάσκα και κρατούσαμε τις αναγκαίες αποστάσεις, ο ιός θα εξαφανιζόταν».

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα στη Λέσβο και τη Ζάκυνθο, αυτά είναι τα εξής:

  1. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές,
  2. απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, ενώ στους χώρους εστίασης, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι πρέπει να είναι έως τέσσερα άτομα, εκτός κι αν πρόκειται για συγγενείς α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα.
  3. Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ακόμη, ότι είναι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 το πρωϊ, στα δύο νησιά.

Τα μέτρα για την περιφερειακή ενότητα Ημαθίας

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται και η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, όπου από αύριο στις 6 το πρωί ισχύει:

  1. η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 πρωϊ,
  2. η συμμετοχή περισσοτέρων των 50 ατόμων σε όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές όπου εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως σε εστιατόρια, θέατρα και σινεμά.

Για δύο ακόμη εβδομάδες, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, παρατείνονται και τα μέτρα στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, καθώς και στους δήμους Σαντορίνης Βόλου, Ρόδου και Κω.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό