Κορονοϊός: Ανησυχία για τους «σιωπηλούς» φορείς που είναι δύσκολο να ιχνηλατηθούν

Κορονοϊός: Ανησυχία για τους «σιωπηλούς» φορείς που είναι δύσκολο να ιχνηλατηθούν

«Οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα» δηλώνει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

Τα σταθερά υψηλά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και του αριθμού των διασωληνομένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, στην έναρξη της σημερινής τακτικής ενημέρωσης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και υφυπουργός Υγείας Δόμνα Μιχαηλίδου που ανακοίνωσε μέτρα για τους οίκους ευγηρίας.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στη μικρή ηλικία των ατόμων με κρούσματα, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι έχουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά από άτομα 20-30 ετών, που είναι «σιωπηλοί» φορείς και άρα δύσκολο να ιχνηλατηθούν.

Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη οι νέοι, κυρίως, που επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί δραματικά η εξάπλωση στο οικείο περιβάλλον.

Ο έλεγχος της επιδημίας είναι συλλογική προσπάθεια. Άνοιγμα σχολείων

Ο έλεγχος της επιδημίας είναι συλλογική προσπάθεια, ανέφερε ο καθηγητής. Η επιδημία του covid-19, εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό, και στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματός μας, είμαστε όλοι υπεύθυνοι και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης, τόνισε. Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται, έχουν ως στόχο να ισορροπήσουν την επιδημία και να ελέγξουν την εξάπλωση της, διατηρώντας συγχρόνως τις κοινωνικές προτεραιότητες και οικονομικές δραστηριότητες. «Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα, και θα χρειαστεί η προσπάθεια και η υπομονή και επιμονή όλων».

Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους γονείς και τους νέους, να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους έως τέλος Αυγούστου, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και να μειωθεί το επιδημικό φορτίο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι στόχοι των εμβολίων

Ο επιδημιολόγος αναφέρθηκε τέλος σε δημοσιεύματα για τους στόχους που πρέπει να επιτύχουν τα εμβόλια στις κλινικές δοκιμές, ώστε να θεωρηθούν αποτελεσματικά. Φαίνεται λοιπόν, ότι και 50% αποτελεσματικότητα να επιτευχθεί, αυτή θα είναι επαρκής για να προκαλέσει σημαντικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό, ώστε η επιδημία να επιβραδυνθεί και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Στο ερώτημα πόσο ασφαλή θα είναι τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί σε περισσότερα από 2500 άτομα και έχει πολύ ήπιες παρενέργειες, όπως τα συνηθισμένα εμβόλια. «Είναι σχεδιασμένα και βασισμένα σε τεχνολογίες που μπορούν να επιτύχουν την μαζική παραγωγή τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν βιαζόμαστε να τα δώσουμε στον κόσμο. Τώρα βρίσκονται στην κλινική φάση 3». Θύμισε ότι όλα τα θεραπευτικά μέσα που έχουμε σήμερα έχουν εξετασθεί στο πλαίσιο φάσης 3 κλινικών δοκιμών. «Ετσι και για τα εμβόλια - εκπτώσεις δεν γίνονται. Το κρίσιμο νούμερο δεν είναι σε πόσο χρόνο έγιναν δοκιμές, αλλά σε πόσους ανθρώπους και με ποιο τρόπο. Τα εμβόλια που θα διατεθούν, γνωρίζουμε ότι θα είναι πλήρως ελεγμένα και με βάση τους κανόνες της σύγχρονης ιατρικής», κατέληξε.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό