Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο: Με αντι-Νavtex απαντά η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα

Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο: Με αντι-Νavtex απαντά η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα

Στη Σούδα από σήμερα προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές

Στην συνεχιζόμενη και αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, η Ελλάδα απαντά με νέα αντι-Navtex, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Η Τουρκία σήμερα εξέδωσε νέα παράνομη Navtex, παρατείνοντας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου την πλεύση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX. «Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», πρόσθεταν χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ολοκληρώθηκε σήμερα η άφιξη προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην 115 πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Σούδας, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσής τους με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Συνολικά στην αεροπορική βάση της Σούδας, αφήχθησαν εννέα αεροσκάφη, εκ των οποίων τέσσερα F-16 Blk 60, ένα C-130, τρία C-17 και ένα Α332.

«Η συνεκπαίδευση θα περιλάβει αντικείμενα συνεργασίας αεροπορικών μέσων με μέσα και μονάδες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συμβάλει περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων σε διακρατικό επίπεδο», ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση είναι προϊόν της άριστης σχέσης και συνεργασίας των δύο κρατών αλλά και της προσωπικής επαφής των δύο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Για την υλοποίηση της συνεκπαίδευσης, εργάστηκαν από κοινού αρμόδιοι φορείς του ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι επαφές σε επίπεδο υπουργών 'Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.