Κορονοϊός: Ποιοι δήμοι έχουν χτυπήσει «κόκκινο» κρουσμάτων στην Αττική

Κορονοϊός: Ποιοι δήμοι έχουν χτυπήσει «κόκκινο» κρουσμάτων στην Αττική

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στην Λέσβο

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού. Μάλιστα, τρεις περιοχές φαίνεται να έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων: η Γλυφάδα, η Κηφισιά και η Βουλιαγμένη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βάιου Σύρρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στον δήμο Γλυφάδας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες 50 κρούσματα κοροναϊού. Αμέσως σήμανε συναγερμός σε ΕΟΔΥ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών.

Στην Κηφισιά, ο δήμος καλεί όλους τους δημότες επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα για να μην προκαλέσουν πανδημία στην περιοχή.

Τέλος, στη Βουλιαγμένη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε μια μέρα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Κωνσταντέλος «Στην αρχή της εβδομάδας ενημερωθήκαμε από το υπουργείο πολιτικής προστασίας ότι υπάρχουν ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα για την περιοχή μας, τα οποία οφείλονται στην επιστροφή κυρίως από τις διακοπές από τη νησιωτική χώρα ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή».

Οι τρεις δήμοι της Αττικής βρίσκονται σε αύξηση της επιτήρησης  καθώς μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η επιστροφή και άλλων εκδρομέων από τα νησιά.

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στην Λέσβο

Σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή περιοριστικών μέτρων τίθεται και η Λέσβος, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή ολόκληρη η Π.Ε. Λέσβου τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:

- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

- Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για οκτώ ημέρες από τη Δευτέρα 24-08-2020 και ώρα 06.00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:

-Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

-Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και

-Οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

284 νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι, 31 οι διασωληνωμένοι

Σε 284 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.664, εκ των οποίων το 55.2% είναι άνδρες. Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, 1.852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οχτώ (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 143 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι σθενών με covid-19 είναι δύο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 242 θάνατοι, 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των 284 νέων κρουσμάτων κοροναϊού

Η γεωγραφική κατανομή των 284 νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της covid-19 στη χώρα που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ως εξής:

- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 5 στην Π.Ε Αχαΐας

- 2 στην Π.Ε Γρεβενών

- 2 στην Π.Ε. Δράμας

- 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

- 7 στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 στην Π.Ε Ζακύνθου

- 1 στην Π.Ε Ηλείας

- 3 στην Π.Ε Ημαθίας

- 2 στην Π.Ε Ηρακλείου

- 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων

- 2 Π.Ε Καβάλας

- 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή

- 2 στην Π.Ε Καστοριάς

- 2 στην Π.Ε Κοζάνης

- 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 8 στην Π.Ε Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 12 στην Π.Ε Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 3 στην Π.Ε Μαγνησίας

- 1 στην Π.Ε Πέλλας

- 3 στην Π.Ε Πιερίας

- 1 στην Π.Ε Πρέβεζας

- 1 στην Π.Ε Σερρών

- 2 στην Π.Ε Τρικάλων

- 1 στη Π.Ε Φωκίδας

- 4 στην Π.Ε Χανίων

- 2 στην Π.Ε Χίου

- 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Από τα 265 εγχώρια κρούσματα, τα 34 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 30 με γνωστές συρροές.