Μοναδικό θέαμα στον ουρανό της Ελλάδας: Εντυπωσιακό μετέωρο άφησε σπάνια λάμψη

Μοναδικό θέαμα στον ουρανό της Ελλάδας: Εντυπωσιακό μετέωρο άφησε σπάνια λάμψη

Δείτε το βίντεο

Ένα θέαμα σπάνιας ομορφιάς είχαν την τύχη να δουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, το βράδυ της Τρίτης. Συγκεκριμένα εμφανίστηκε στον ουρανό ένα εντυπωσιακό μετέωρο που χάρισε, για μερικά δευτερόλεπτα, μια μοναδική εικόνα σε όσους τυχερούς ήταν αυτόπτες μάρτυρες.

Το φαινόμενο ήταν ορατό σε Αττική, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Βοιωτία, Λακωνία, Μαγνησία, Φωκίδα, Χίο, Άνδρο, Ευρυτανία και πολλές ακόμα περιοχές.

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Ένα εντυπωσιακά λαμπρό μετέωρο συνελήφθη απο τις κάμερες του kopaida.gr στις 21:36 σήμερα το βράδυ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Alex Filippopoulos που το παρατήρησε και το αναζητήσαμε... Η λήψη έγινε απο Λιβαδειά κοιτώντας ανατολικά.Απολαύστε υπεύθυνα...

Posted by Panagiotis Tsouras on Tuesday, 18 August 2020

Τα μετέωρα, σύμφωνα με το σχετικό λήμμα στη Wikipedia,  διακρίνονται σε:

Διάττοντες: Κατηγορία μετεώρων πολύ μικρών διαστάσεων (περίπου όσο ένας κόκκος άμμου). Παρατηρούνται συχνότερα από όλα τα μετέωρα.

Βολίδες: Αρκετά σπάνιες. Διαρκούν περισσότερο, φωτίζουν αρκετά έντονα και συνήθως συνοδεύονται από έκρηξη.

Όταν το μετεωροειδές δεν εξαερωθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα ή δεν εκραγεί, φτάνει στο έδαφος και αν είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος δημιουργεί κρατήρα. Το τμήμα του μετεωροειδούς που καταλήγει στο έδαφος ονομάζεται μετεωρίτης.