Ανοικτά τις Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας-Πότε θα ισχύσει το μέτρο

Ανοικτά τις Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας-Πότε θα ισχύσει το μέτρο

Τι προβλέπει η απόφαση που πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αθηνών

Αλλάζει το τοπίο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας καθώς σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δίνεται η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ επικαλούμενη την Περιφέρεια Αττικής και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενεργοποιείται το άρθρο 16 νόμου του ν. 4177/2013 παρ. 2, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πέραν των Κυριακών την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο που ορίζει ο νόμος.

Το μέτρο, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση θα ενεργοποιηθεί όχι τον προσεχή Νοέμβριο αλλά τον Νοέμβριο του 2021. Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να αναθεωρείται ετησίως με απόφαση που εκδίδεται τον Δεκέμβριο, ενώ σε περίπτωση μη έκδοσης νέας απόφασης, θεωρείται ότι ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως σήμερα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την απόφαση, συνεκτιμήθηκαν τα εξής:

Η παραδοσιακή αγορά της Πλάκας αποτελεί την «Παλιά πόλη της Αθήνας», όπως οριοθετείται στο πολεοδομικό διάταγμα (Δ΄ 1329/1993, όπου στο άρθρο 1 οριοθετείται ακριβώς η περιοχή της παλιάς αγοράς, που περιλαμβάνει την Πλάκα, το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη.

Σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, η «παλιά πόλη» παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού και τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν με ειδικό ωράριο.

Τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στα σημεία της παραδοσιακής αγοράς της Αθήνας (Πλάκα – Μοναστηράκι – Ακρόπολη), στηρίζονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό και η λειτουργία δεν περιορίζεται στις ημέρες της τυπικής λειτουργίας των καταστημάτων, δηλαδή Δευτέρα έως Σάββατο.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που είναι στον κλάδο και απασχολούν ως προσωπικό μόνιμους συνεργάτες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...