Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση – Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση – Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς

Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η τακτική σύσκεψη για τον COVID-19. Στη διάρκειά της, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχές και ηλικίες και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες. Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές.

Οι σχετικές ανακοινώσεις, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων.

Αποφασίστηκε δε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.

Η αποστολή του μηνύματος απο το 112 αναφέρει: «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 17-08-2020. Κατά την επιστροφή σας από τις διακοπές δείξτε ιδιαίτερη προσοχή. Ο κίνδυνος διασποράς COVID-19 είναι αυξημένος, Μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».

Αύριο θα εξεταστούν τα νέα στοιχεία και τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι και στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής ο τελικός λόγος θα ανήκει στον κ.Μητσοτάκη.

Μερικά από τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν σε:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και σε εξωτερικούς χώρους
  • Τοπικά lockdown, όπου παρατηρείται έξαρση του ιού
  • «Μοντέλο Πόρου» και σε άλλα νησιά και αστικά κέντρα
  • Τηλε-εργασία στο δημόσιο και σύσταση στον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι δυνατή η εφαρμογή της, για όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τις ευπαθείς ομάδες
  • Στοχευμένα τεστ ανά ηλικιακές ομάδες και περιοχές, πέραν των τεστ που διενεργούνται σε ταξιδιώτες στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας
  • Τεστ σε δημοσίους υπαλλήλους που επιστρέφουν σε πόστα τα οποία δε γίνεται να καλυφθούν με τηλε-εργασία και που έχουν επαφή με το κοινό, αρχής γενομένης από το μετρό και τα ΜΜΜ

Την Πέμπτη οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία

Την τηλεδιάσκεψη απασχόλησε και το θέμα ανοίγματος των σχολείων. Αν και στο τραπέζι είχαν πέσει διάφορες προτάσεις, επί του παρόντος η άποψη που επικρατεί με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου και οι τάξεις να μη λειτουργήσουν εκ περιτροπής, παρότι αυτό έχει προταθεί από ειδικούς όπως και η τήρηση αποστάσεων με τη διδασκαλία σε μεγαλύτερες αίθουσες και τα διαφορετικά διαλείμματα για αποφυγή συνωστισμού στα προαύλια.

Eκατόν πενήντα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε  ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.222, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. 1.692 (23,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.394 (47,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Επτά (30,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 230 θανάτους συνολικά στη χώρα. 81 (35,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται γεωγραφικά τα 150 νέα κρούσματα κοροναϊού

Από τα 150 επιπλέον κρούσματα, που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ τα 125 είναι εγχώρια. Από αυτά τα 18 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα από τα 150:

- 17 κρούσματα βρέθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 8 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

-  30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

-  2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου ,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,

-  1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

-  1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

-  7 κρούσματα στη Λάρισα,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

-  2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.