Κορονοϊός: «Οριακή η κατάσταση» δηλώνει ο καθηγητής Μαγιορκίνης

Κορονοϊός: «Οριακή η κατάσταση» δηλώνει ο καθηγητής Μαγιορκίνης

Τι λέει για τα μέτρα το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος

Την έντονη ανησυχία τους για τα αυξανόμενα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι μία κατάσταση οριακή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι με τα μέτρα που προτάθηκαν, μπορεί να αναστραφεί. Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε, ότι είναι διαφορετικό να συγκεντρώνεται κόσμος έξω, στις πλατείες για παράδειγμα και διαφορετικό σε ένα κλειστό μαγαζί.

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνωστισμού είναι διαφορετικά. Η δυναμική της υπερμετάδοσης πέφτει. Είναι λιγότερο επικίνδυνο από αυτό που συνέβαινε» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι θα έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα. Ήδη βλέπουμε μια αποτελεσματικότητα». Όσον αφορά στην επαναφορά των SMS, ο καθηγητής Υγιεινής τόνισε, ότι είναι ένα μακρινό σενάριο, ομοίως και το τοπικό γενικευμένο lockdown, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στον Εχίνο της Ξάνθης.

Από την πλευρά του ο κ. Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας. Μάλιστα, αναφερόμενος στην Πάρο και την Αντίπαρο, όπου παρουσιάζεται έξαρση, τόνισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός, ακόμα και στην παραλία, πρέπει να φοράνε μάσκα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Πάρο και την Αντίπαρο, είπε πως «όταν δούμε συρροή κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή σε μια δομή, το ίδιο γίνεται και για τα νησιά, για μερικά τουλάχιστον και μερικές πόλεις ή μερικές περιφέρειες και νομοί που είναι στο "κόκκινο". Εκεί λοιπόν που υπάρχει και φαίνεται μέσα από την ποιοτική μελέτη των κρουσμάτων, εκεί μπαίνουν τα περιοχικά διαφορετικά lockdown, περιοριστικά μέτρα κάποιου βαθμού, διαφορετικού σε κάθε περίπτωση».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό