Κοτανίδου: Με μάσκα οι μαθητές στα σχολεία – Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές στις σχολές

Κοτανίδου: Με μάσκα οι μαθητές στα σχολεία – Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές στις σχολές

Οι προτάσεις των Λοιμωξιολόγων για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά

Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε η ίδια, η συζήτηση που έχει γίνει στην επιτροπή, είναι να ανοίξουν τα σχολεία και εάν χρειαστεί, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Παιδείας, να ανοίξουν με μάσκες. «Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα, ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα πανεπιστήμια όπως ανέφερε η κ. Κοτανίδου, η πρόταση που είναι στο τραπέζι των Λοιμωξιολόγων, είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια, στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης και γίνεται συζήτηση, με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, γιατί όπως σημείωσε, οι φοιτητές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, η ίδια σημείωσε, ότι υπάρχει επίσης συζήτηση, οι φοιτητές να κάνουν προληπτικά τεστ, πριν πάνε στα πανεπιστήμια.

Ακόμη, η κ. Κοτανίδου έκανε έκκληση στους νέους και τους άνω των 65 να κρατάνε αποστάσεις και αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω συνωστισμού, να φορέσουν οπωσδήποτε μάσκα, ενώ όπως τονίζει, αν κάποιοι νέοι δεν κρατιούνται και θέλουν να πηγαίνουν στα beach bar, τουλάχιστον να μην συνωστίζονται και να είναι ή να χορεύουν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Επιπλέον, η καθηγήτρια υπογραμμίζει, πως τα μέτρα από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα, αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με αυτά που ήδη έχουν εξαγγελθεί και πως το παν είναι, να συμμορφωθούμε όλοι, για να μην διασπείρουμε περαιτέρω τον κοροναϊό. Κάλεσε δε τους νέους, προληπτικά όταν επιστρέφουν από διακοπές, να απομονώνονται για ένα διάστημα.

Αναφορικά με τους τρόπους που μπορεί ένας συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός να μην μεταφέρει τον ιό στο κοντινό του περιβάλλον, επεσήμανε πως «το καλύτερο είναι να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του είδη διατροφής και υγιεινής και οι αποστάσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι πάνω από 2 μέτρα. Εάν δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα μέχρι 5 ημέρες μακριά από την οικογένεια τους, να μείνουν λίγο απομονωμένοι και μετά από 5 ημέρες να κάνουν ένα τεστ, να βεβαιωθούν ότι είναι αρνητικοί και τότε να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια τους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό