«Η υπευθυνότητα είναι, προς το παρόν, το μοναδικό “εμβόλιο” που θα μας “ανοσοποιήσει”»

«Η υπευθυνότητα είναι, προς το παρόν, το μοναδικό “εμβόλιο” που θα μας “ανοσοποιήσει”»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού

«Η υπευθυνότητα είναι -προς το παρόν- το μοναδικό "εμβόλιο" που θα μας "ανοσοποιήσει" και θα μας προστατεύσει», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

«Ο ιός βρίσκεται δίπλα μας κι όσο αντιμετωπίζεται η μετάδοσή του με... χαλαρότητα και έλλειψη ατομικής ευθύνης, μην τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες ατομικής προστασίας, πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι θα συνεχιστεί η διασπορά και θα... αυξηθούν τα περιστατικά εκείνα που θα χρήζουν νοσηλείας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.

Όπως αναφέρει ο κ. Νίτσας, «για να μη φτάσουμε σε εκείνο το σημείο που όλοι απευχόμαστε και αποφύγαμε στο πρόσφατο παρελθόν, πρέπει, παρά τη χαλάρωση που επικρατεί λόγω των θερινών διακοπών, ο καθένας μας ξεχωριστά να δείξει υπευθυνότητα. Να αποφεύγουμε τον συνωστισμό σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, να τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας και να φοράμε σωστά τη μάσκα μας».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ υπενθυμίζει ότι «η χρήση της μάσκας δεν πρέπει να είναι συμβολική αλλά ουσιαστική και να καλύπτει τη μύτη και το στόμα» και συστήνει τη χρήση της «σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εκείνους τους εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούμε να τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας». Επισημαίνει, δε, ότι «η χρήση ασπίδας προσώπου χωρίς ταυτόχρονη χρήση μάσκας δίνει μία επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας αλλά δεν προστατεύει ούτε εμάς ούτε τους άλλους γύρω μας».

Ο κ. Νίτσας υπογραμμίζει, ακόμη, την ανάγκη περιφρούρησης της τήρησης των μέτρων από την πλευρά της πολιτείας και προσθέτει ότι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την αποτελεσματική διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ωστόσο «η επιτυχής έκβαση του αγώνα μας εξαρτάται από όλους, πολίτες και πολιτεία».