Κορονοϊός: Η επανεμφάνιση Τσιόδρα, τα νέα μέτρα και η σύσκεψη αύριο υπό τον πρωθυπουργό

Κορονοϊός: Η επανεμφάνιση Τσιόδρα, τα νέα μέτρα και η σύσκεψη αύριο υπό τον πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διάσκεψη το πρωί της Τρίτης με Κικίλια, Χαρδαλιά και Τσιόδρα

«Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει, ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» είχε πει στις 26 Μαίου στην τελευταία live τηλεοπτική ενημέρωση για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και σήμερα, 70 ημέρες μετά, οι δυο τους εμφανίσθηκαν ξανά μετά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Μετά τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, αύριο Τρίτη στις 9:30 το πρωί οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Τσίοδρας, θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Καθηγητή Επιστήμης Δεδομένων, Κίμωνα Δρακόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μεταδοθεί on camera δήλωση του πρωθυπουργού από την τηλεδιάσκεψη, με την οποία θα στείλει και εκεινος εμμέσως το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες, χωρίς όμως να προβαίνει σε «διάγγελμα», όπως στην αρχή της πανδημίας.

«Καμπανάκι κινδύνου» από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής για τον κοροναϊό του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσίοδρας, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου», τονίζοντας ότι ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής (R) τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα, κάτι που σημαίνει μια επιδημία που διατηρείται, καθώς κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για αύξηση του αριθμού των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας προσθέτοντας ότι αυτό έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων και δεύτερο η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, όπως και σε άλλες χώρες όπου και παρουσιάζονται πολλαπλές τοπικές εστίες και διπλασιασμός των κρουσμάτων.

Αναφέρθηκε στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι προφυλάξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εστιών είναι η βιομηχανία κρεάτων με 35 έως τώρα κρούσματα, εστιατόριο - μπαρ με 7 έως τώρα κρούσματα και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι) με 45 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στις νεαρότερες ηλικίες τονίζοντας ότι και οι νέοι κινδυνεύουν. Τους τελευταίους δύο μήνες, είπε, παρατηρείται μια ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες και αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις όπως η αύξηση των ελέγχων, τόσο των ταξιδιωτών, οι οποίοι συνήθως είναι νεαρής ηλικίας, αλλά και τον έλεγχο επαφών, οι οποίοι στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν.

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα

- Απαγορεύεται από αύριο Τετάρτη 5/8 η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11:00 το βράδυ έως τις 7:00 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα εγκαθίσταται στον συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων, με τη συμμετοχή υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και του ΕΟΔΥ σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου.

- Από την Κυριακή 16/8 όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ' οίκον απομόνωση η οποία και θα ελέγχεται σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τη διεύθυνση που έχει δηλώσει στο PLF, το οποίο είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει οποιοσδήποτε μπει στη χώρα.

- Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες) έως τις 31/8. Το όριο αφορά τόσο στο χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και στο χώρο δεξιώσεων.

- Θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και σε συνεννόηση με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς του COVID-19 εντάσσεται για την επίβλεψη του τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και ο ΕΦΕΤ προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ορθών μηχανικών πρακτικών.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα πλοία ανεξαρτήτως πυκνότητας επιβατών και απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίου.

- Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Περαιτέρω υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζομένους όσο και για το κοινό στις εξής περιπτώσεις:

  • Χώρους γραφείων όπου υπάρχει επαφή με το κοινό (δημόσιους και ιδιωτικούς)
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Σούπερ μάρκετ
  • Νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία
  • Κομμωτήρια
  • Ασανσέρ
  • Καταστήματα λιανικής
  • Εκκλησίες

Επίσης, υποχρεωτικά πρέπει να φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε γυμναστήρια. Τέλος, υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας στις σκάλες και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.

Ερωτηθείς αν εξετάζεται η επαναφορά των SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, ο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι «υπάρχουν πολλά εργαλεία στη φαρέτρα της κυβέρνησης, τα εξετάζουμε βήμα-βήμα». Παρόλα αυτά -όπως είπε- δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτημα επαναφοράς των SMS, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό