Έρευνα Κάπα Research για την μετατροπή σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς: Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι

Έρευνα Κάπα Research για την μετατροπή σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς: Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι

Πώς αξιολογούν την κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες οι πολίτες

Μία έρευνα με πολύ ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε από την Κάπα Research και αναλύει την γενική κατάσταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Στο επίκεντρο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η προδιάθεση για χρήση στρατού σε περίπτωση καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Επίσης, στην ερώτηση: «Στο θέμα του ναού της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, εσείς με ποια από τις δύο απόψεις συμφωνείτε περισσότερο;» ενώ είναι λογικό η συντριπτική πλειοψηφία (86%) των κατοίκων της Ελλάδας να απαντήσει ότι η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει την Αγιά Σοφία ως μουσείο, είναι αξιοσημείωτο ότι το 45% των κατοίκων στην Τουρκία θεωρεί επίσης ότι δεν έπρεπε να μετατραπεί σε τέμενος ο θρυλικός ναός.

Στο υποθετικό σενάριο, που τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή και εάν σε κάποιο σημείο οι δύο κυβερνήσεις θεωρήσουν ότι εμποδίζονται ή καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της (Ελλάδας / Τουρκίας) και οι δύο λαοί επιθυμούν να εξαντληθούν οι πιθανότητες διαλόγου. Όμως οι κάτοικοι της Ελλάδας παρουσιάζονται πιο έτοιμοι για την επέμβαση του στρατού (46%) από ότι αυτοί της Τουρκίας (35%).

Δείτε ΕΔΩ όλη την έρευνα