Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την απόφαση με την οποία απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι για να εξεταστεί εάν θα πρέπει ή όχι να ασκηθεί τυχόν αναίρεση

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα μπαίνει η απόφαση με την οποία απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των φερόμενων ως επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τα αδικήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να διαβιβαστεί η απόφαση του Τριμελούς  Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, όταν καθαρογραφεί, προκειμένου να εξεταστεί εάν θα πρέπει ή όχι να ασκηθεί τυχόν αναίρεση .

Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων κρίνοντας ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405) η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Στην απόφαση, ωστόσο, καταγράφεται η αντίθετη άποψη της προέδρου του Δικαστηρίου η οποία μειοψήφησε διατυπώνοντας την άποψη ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου για τους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της απάτης.

Για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης , στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες κ.α.

Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την περίοδο 2008 έως και το 2010, οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.