Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένα προϊόντα ελαιόλαδου

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένα προϊόντα ελαιόλαδου

Εντοπίστηκαν σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης

Διάφορα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων εντόπισε o Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας - Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης - Τμήμα Α') που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες: «ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», «ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», «ΚΡΗΤΗΣ», «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ» και «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ».

Σημειώνεται, ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση/απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά, ενώ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, να μην τα καταναλώσουν.