Κορονοϊός: Ανησυχία από τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Ανησυχία από τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Τα 145 από τα συνολικά 429 κρούσματα βρίσκονται στο λεκανοπέδιο - Πού εντοπίζονται οι εστίες

Ανησυχία, αλλά όχι πανικός, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπάρχει για ενεργά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας και ιδιαιτέρως στην Αττική, αλλά και την Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα συνολικά 429 ενεργά κρούσματα. Από αυτά τα 145 εντοπίζονται στην Αττική, εκ των οποίων τα 109 έχουν τεθεί σε κατ' οίκον απομόνωση και τα υπόλοιπα νοσηλεύονται, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και σε δύο προάστια της Αθήνας. Στην Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 66, εκ των οποίων τα οκτώ νοσηλεύονται.

«Η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας ότι «ο ιός είναι ακόμα εδώ», ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να τηρούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Τόνισε ακόμη, ότι «θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας», ανακοινώνοντας την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, καταστήματα λιανικής, τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία κλπ), κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια. Το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ασανσέρ, πλοία, αεροπλάνα, καθώς και σε καταστήματα εστίασης για τους εργαζόμενους.

Ο υφυπουργός απηύθυνε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχει δυνατότητα για τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων, ενώ ανέφερε ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας ανέρχεται στα 150 ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά με τους ελέγχους και ειδικότερα σε μέρη που παρατηρείται συνωστισμός, όπως τα μπαρ και τα κλαμπ, ο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκεται ένα περιπολικό έξω από κάθε χώρο που παρατηρείται συνωστισμός και υπογράμμισε την ατομική ευθύνη του καθενός στην τήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Αναφερόμενος στα εισερχόμενα κρούσματα, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία, από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ο αριθμός εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 1.294.798 άτομα, ενώ έχουν διεξαχθεί συνολικά από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ανά πύλη εισόδου στη χώρα 171.138 έλεγχοι (τεστ COVID-19). Συνολικά ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου σε 344.

Από αυτά τα 70 είναι ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και 61 είναι μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Επίσης στην πρώτη πεντάδα των χωρών προέλευσης των κρουσμάτων συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις τέσσερις θέσεις βαλκανικές χώρες. Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι παρακολουθώντας τους επιδημιολογικούς δείκτες εκτός συνόρων, αποφασίστηκε ο διπλασιασμός ελέγχων σε όσους έρχονται από την Ισπανία. Όπως υπογράμμισε, στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό