Πυρκαγιά στο Μάτι: Συγκίνηση στο μνημόσυνο των θυμάτων- Αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν τους

Πυρκαγιά στο Μάτι: Συγκίνηση στο μνημόσυνο των θυμάτων- Αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν τους

Οι συγκεντρωμένοι τήρησαν συμβολικά 102 δευτερόλεπτα σιγής- Δείτε φωτογραφίες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τα δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον ναό του Αγ. Ιωάννη στο Νέο Βουτζά, όπου λίγο μετά τις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των θυμάτων της πυρκαγιάς που φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Κώστας Ανανίδας και βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

«Τα μόνα ονόματα που θα ακουστούν απόψε είναι τα ονόματα των νεκρών μας, στους οποίους ανήκει αποκλειστικά η σημερινή ημέρα. Οι 102 άνθρωποι που χάθηκαν εκείνη την αποφράδα ημέρα, αλλά και τις επόμενες, με έναν φρικτό, βασανιστικό και απάνθρωπο τρόπο έφυγαν γιατί κανείς δεν τους προειδοποιησε για τον πύρινο όλεθρο κανείς δεν τους προστάτευσε, κι εντέλει κανείς δεν εμπόδισε αυτή την εθνική τραγωδία», επισήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Νέου Βουτζά «Η πρόοδος», Έμυ Κροκίδη. «Δυο χρόνια μετά, οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μας συγκλονίζουν και κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να βρουν δικαίωση οι άνθρωποί μας, για να μπορέσουν να αναπαυθούν οι ψυχές τους και να ανασάνουν λίγο καλύτερα όσοι αγαπημένοι έμειναν πίσω τους. Όχι γιατί ο πόνος θα γίνει μικρότερος, αλλά γιατί θα γίνουν λιγότερα τα γιατί».

«Γι' αυτό ζητάμε, η Δικαιοσύνη να βάλει το μαχαίρι όσο πιο βαθιά γίνεται και να βρει την αλήθεια και οι υπαίτιοι του εγκλήματος να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε ποτέ πια να μην επαναληφθεί αυτό το έγκλημα» συμπλήρωσε η κα Κροκίδη.

Λίγο πριν γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, αναγνώστηκε το προσκλητήριο των νεκρών και οι συγκεντρωμένοι τήρησαν 102 δευτερόλεπτα σιγής στη μνήμη των 102 θυμάτων της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

Στη συνέχεια η Αγγελική Παπαδοπουλου, η κάτοικος που δώρισε το μνημείο, τόνισε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη για απονομή Δικαιοσύνης η οποία θα φέρει τη δικαίωση. «Τη δικαίωση στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, που έχασαν τα σπίτια τους και παλεύουν με όλη τους τη δύναμη να ξαναχτισουν τα σπίτια, να ξανααναστήσουν τη ζωή τους. Η δικαίωση θα γαληνεψει και τις ψυχές των ανθρώπων που δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας», κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

Έπειτα αποκαλύφθηκε το μνημείο, στο οποίο απεικονίζεται η προσπάθεια των ανθρώπων να σωθούν τρέχοντας, ενώ πίσω τους ακολουθούσε η φωτιά.

Λίγο πριν τη λήξη της εκδήλωσης, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν όλοι μαζί "Δικαίωση!" ενώ οι συγγενείς των θυμάτων άφησαν από ένα λουλούδι στη μνήμη των οικείων τους.

Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν περπατώντας στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Ματιού, όπου αυτή την ώρα τελείται επιμνημόσυνη δέηση.

Το παρόν στην επιμνημόσυνη δέηση στο Νέο Βουτζά έδωσαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνος- Νέας Μάκρης.

Χατζηδάκης: Απαιτούμε δικαίωση για τους νεκρούς και για την μνήμη τους

«Σήμερα τα λόγια είναι δύσκολα. Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια όλη η Ελλάδα έκλαιγε για το Μάτι. Σήμερα το μυαλό και η καρδιά του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας είναι εδώ στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι, στον Προβάλινθο, στην Αμπελούπολη, στο Νέο Βουτζά, στον τόπο της καταστροφής και της τραγωδίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η δικαιοσύνη που έχει αναλάβει αυτή την υπόθεση θα κάνει το καθήκον της, ώστε στο τέλος να υπάρξει αυτό που δικαίως απαιτείτε όλες και όλοι σας, δικαίωση, δικαίωση για τους νεκρούς και για την μνήμη τους», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης που βρέθηκε στην εκδήλωση, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για την κάλυψη των πυρόπληκτων για την θεραπεία των εγκαυματιών , για την απομάκρυνση των μπάζων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τον αμίαντο αλλά κυρίως έχουμε προχωρήσει την εκπόνηση ενός πολεοδομικού σχεδίου το οποίο θέλουμε να διαβουλευτούμε και διαβουλευόμαστε μαζί σας για να υπάρξει μια νέα ζωή στο Μάτι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε λίγες μέρες θα είναι εδώ ώστε να κάνει απολογισμό συγκεκριμένο απολογισμό για το τι έγινε μέχρι σήμερα και κυρίως να αναπτύξει τις δράσεις μας σε κοινωνικό και πολεοδομικό επίπεδο από δω και πέρα. Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο απ΄ αυτό που επιτάσσει η συνείδησή μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικό είναι ζήτημα ανθρώπινο και συνειδησιακό. Κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς και στους ζωντανούς, κι όλοι μαζί αναφωνούμε ‘' Αθάνατοι'', ‘'Δικαίωση''», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.