Πόρτο Ράφτη: Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις για να μην μεταφερθούν εκεί τα λύματα του όμορου δήμου Σαρωνικού

Πόρτο Ράφτη: Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις για να μην μεταφερθούν εκεί τα λύματα του όμορου δήμου Σαρωνικού

Τι δηλώνει ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Κ. Αλλαγιάννης αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής για το πρόβλημα

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζει ο δήμος Μαρκόπουλου στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη καθώς σύσσωμος ο τοπικός πληθυσμός και το δημοτικό συμβούλιο εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο σχεδιασμό μεταφοράς των ακαθάρτων λυμάτων του παραλιακού μετώπου του όμορου δήμου Σαρωνικού, στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας, καθώς τελικός αποδέκτης των νερών αυτών θα είναι η θαλάσσια περιοχή τους.

Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, μιλώντας στο newsbeast.gr δηλώνει ότι ήδη πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συγκέντρωση «για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην προοπτική μεταφοράς των λυμάτων του δήμου Σαρωνικού στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας.

Διαφωνούμε σε αυτή την μεταφορά λυμάτων, διότι θεωρούμε ότι ο κάθε δήμος θα πρέπει να διαχειρίζεται μόνος του τα λύματά του και εντός των διοικητικών του ορίων. Εμείς θα αντιδράσουμε με κάθε νομικό, πολιτικό, τεχνικό μέσο και τρόπο ενάντια σε αυτή την επιλογή – σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ, γιατί αφενός δεν έχουμε ενημερωθεί για τα σχέδιά αυτά και αφετέρου έχουν αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτές τις επιλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν για το μείζον θέμα της περιοχής τους. Η εκπαιδευτικός κ. Ζωή Γιαννακάκη τονίζει πως «διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς δεν θέλουμε να μεταφερθούν όλα τα λύματα του παράλιου μετώπου του δήμου Σαρωνικού στη δική μας περιοχή, στη Χαμολιά, χωρίς να έχει ερωτηθεί γι’ αυτό ούτε ο δήμαρχός μας, ούτε οι δημότες. Δεν καθίσαμε σε κανένα τραπέζι να μιλήσουμε.

Είμαστε έτοιμοι να ξεσηκωθούμε για να υπερασπιστούμε τον δήμο μας. Εάν έρθουν εδώ τα επεξεργασμένα λύματα προφανώς και θα δημιουργηθεί μόλυνση, θα υποβαθμιστεί η περιοχή μας και θα μειωθεί η αξία ακινήτων και οικοπέδων.

Συν τοις άλλοις είναι και θέμα υγείας αφού δεν έχω δει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι όλα αυτά είναι 100% φιλικά και οικολογικά προς τους πολίτες και το περιβάλλον και αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα πρώτα ως μητέρα και μετά ως πολίτη και εκπαιδευτικό του τόπου».

Από την πλευρά της η κ. Θάλεια Μπέη, κάτοικος του Πόρτο Ράφτη ξεκαθαρίζει πως «είμαστε ενάντια στα σχέδια έλευσης των λυμάτων του δήμου Σαρωνικού στην περιοχή μας. Θεωρούμε απαράδεκτο λύματα του Σαρωνικού να έρχονται εδώ και να εκβάλλουν στον Ευβοϊκό. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις που θα έπρεπε να εξεταστούν. Μπορούν να πάνε για παράδειγμα στην Λαυρεωτική και τα υπόλοιπα να συνδεθούν με την Ψυττάλεια.

Εμείς έχουμε ζητήσει να μας πουν αν πραγματικά μπορεί να μολυνθεί ο Ευβοϊκός με τους υπάρχοντες δύο βιολογικούς καθαρισμού που λειτουργούν και τους άλλους δύο που θα δημιουργηθούν. Είπαν ότι θα κάνουν κάποιες μελέτες γι’ αυτό. Εάν μας πείσουν ότι δεν μολύνεται το περιβάλλον, ίσως θα μπορούσαμε να βλέπαμε κάτι διαφορετικό. Καλό θα ήταν να έχουν και τη δική μας συνεργασία και συναίνεση σε ό,τι γίνει. Ήδη πάντως έχουμε πάρει λύματα από την περιοχή των Καλυβίων και του Κουβαρά στον δικό μας βιολογικό».

Τέλος, ο κ. Γιάννης Μανούρας, επίσης κάτοικος του Πόρτο Ράφτη τονίζει στο newsbeast ότι «διαμαρτυρόμαστε στο μέτρο του δυνατού ενάντια μιας απόφασης που έχει ληφθεί όπως φαίνεται, αλλά πρέπει να την αποτρέψουμε ώστε να μην κατευθυνθούν τα λύματα του δήμου Σαρωνικού στο παράλιο μέτωπο του Πόρτο Ράφτη με διάφορες δικαιολογίες. Στην ουσία προσπαθούν να φέρουν λύματα όμορων δήμων στα δικά μας νερά αντιτάσσοντας το επιχείρημα ότι το νερό αυτό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί μετά από επεξεργασία για να ποτιστούν τα εδάφη της Μεσόγειας γης που παράγει πιστοποιημένους καρπούς: σύκα, σταφύλια, κρασί…

Το επεξεργασμένο νερό όμως που λένε ότι θα μας φέρουν δεν το έχουν ανάγκη οι καλλιέργειες, γιατί ο ίδιος ο τόπος μας έχει άφθονο νερό.

Θα καταλήξουμε αντί να έχουμε την υγειά μας εδώ, να έχουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, να βρούμε τον μπελά μας εμείς και τα παιδιά μας, να τρωθεί η υγεία μας, σε έναν τόπο  που είναι κόσμημα της φύσης και θα καταλήξει να είναι το απόνερο της γωνιάς της Αττικής. Ελπίζουμε να ακουστούμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο».

Πηγή: newsbeast.gr