Σε απεργιακό κλοιό ολόκληρη η χώρα

Σε ρυθμούς απεργιακού πυρετού ξεκινά από σήμερα η βδομάδα, με κινητοποιήσεις να είναι προγραμματισμένες από τους εργαζομένους σε πολλούς κλάδους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους δικαστικούς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και στα φαρμακεία.

Εν τω μεταξύ, σε επίσχεση εργασίας θα βρίσκονται από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, με αίτημα την πληρωμή των εφημεριών που εκκρεμεί, αλλά και τις μειώσεις σε ειδικά μισθολόγια, μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, να «αναλάβει τις ευθύνες του». «Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα αγγίξει τα 2.5 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου» και υπάρχει αμφιβολία του για το κατά πόσον «η χρηματοροή του ΕΟΠΥΥ μπορεί να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τη Φαρμακευτική Δαπάνη και τη Νοσοκομειακή και Ιδιωτική Υγεία», σημειώνουν οι γιατροί.

Θερμό το κλίμα και στην Εκπαίδευση. Από σήμερα προχωρούν σε κινητοποιήσεις τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών. Ακόμη, ο ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) θα συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Κινητοποιήσεις και στο χώρο της Δικαιοσύνης, με τους δικαστικούς να ετοιμάζουν πανδικαστική συγκέντρωση προγραμματίζουν για αύριο, παράλληλα με την έναρξη της απεργίας τους λόγω των σχεδιαζόμενων περικοπών στις αποδοχές τους. Σημειώνεται ότι από αύριο μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου οι εισαγγελείς προχωρούν σε διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων. Μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου μάλιστα αναβάλλεται η επιδίκαση υποθέσεων και η έκδοση αποφάσεων φορολογικού αντικειμένου, λόγω κινητοποιήσεων των διοικητικών δικαστών.

Στο μέτωπο των μεταφορών, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν προγραμματίσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για αύριο, Τρίτη 18 του μηνός, με τις αποφάσεις τους για περαιτέρω κινητοποιήσεις να αναμένεται σήμερα.