Κορονοϊός: «Ορατός ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας»

Κορονοϊός: «Ορατός ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας προειδοποιεί με αφορμή την χαλάρωση των πολιτών και τα φαινόμενα συνωστισμού

Τα ολοένα και πιο συχνά φαινόμενα συνωστισμού και χαλάρωσης της συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στον κοροναϊό, ενδέχεται να επιφέρουν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας, σύμφωνα με όσα τόνισε στο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος να έχουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας γιατί δυστυχώς έχει υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα μας δηλώνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού. Επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα και κυρίως, αν υπάρξει χαλάρωση από το κοινό δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον κίνδυνο μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε ο κύριος Σύψας, ο οποίος στη συνέχεια σχολίασε τα σημερινά μέτρα που ελήφθησαν, λέγοντας ότι λειτουργούν ως «καμπανάκι στους πολίτες»:

«Τα σημερινά μέτρα έχουν έναν συμβολισμό, καθώς θέλουμε να χτυπήσουμε ένα δυνατό καμπανάκι στους πολίτες, ότι τα πράγματα δεν είναι καλά επιδημιολογικά και λαμβάνουμε αυτά τα πρώτα μέτρα. Δεν θα λάβουμε άλλα με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του κοινού.

Εάν η συμπεριφορά του κοινού στα μπαράκια και σε άλλα δημόσια σημεία είναι αυτή που παρατηρείται τώρα, δυστυχώς θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι το περαιτέρω κλείσιμο των μπαρ και των μαγαζιών στην εστίαση ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση».

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στάθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα της χώρας και την οποία δεν χαρακτήρισε καλή λόγω του έντονο επιδημιολογιοκού φορτίου των Βαλκανικών χωρών:

«η κατάσταση στα βόρεια σύνορα της χώρας δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχει μια γενικότερη επέκταση της επιδημίας στα Βαλκάνια και πλέον έχουμε εκατοντάδες εισερχόμενα κρούσματα. Επομένως, μας ανησυχεί πολύ αυτή η κατάσταση και ήδη λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα στα βόρεια σύνορα, τα οποία παρακολουθούμε καθημερινά. Εάν τα μέτρα δεν αποδώσουν όπως θέλουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα κλείσουν εντελώς τα βόρεια σύνορα. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να συμβεί αυτό» κατέληξε ο κ. Σύψας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό