Στο σφυρί η Lamborghini που χάρισε ο Ωνάσης στον Κόκκοτα

Το 1966 ο Σταμάτης Κόκοτας τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία το “Στου Όθωνα τα χρόνια”, ένα κομμάτι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, ο Κόκοτας πήρε ένα δώρο από τον φίλο και θαυμαστή του, τον κυρίαρχο της παγκόσμιας ναυτιλίας εκείνη την εποχή και πλουσιότερο Έλληνα, τον Αριστοτέλη Ωνάση, καθώς συχνές ήταν οι επισκέψεις του λαϊκού βάρδου στον νησί του μεγιστάνα, τον Σκορπιό.

Μια Lamborghini Miura 400 ίππων, του 1969, καφέ χρώματος το αυτοκίνητο που εμφανίζεται στις φωτογραφίες και την Τρίτη θα δημοπρατηθεί στο Λονδίνο.

Αν υπήρχε κάποιο αυτοκίνητο που προσωποποιούσε την εικόνα του jet set και τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής, αυτό δεν ήταν άλλο από την Miura.

Το supercar έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1966 και αποτελεί ένα από τα κορυφαία αυτοκίνητα που σχεδίασε ποτέ ο Μπερτόνε.

Ο κινητήρας στην Miura είναι εγκάρσια τοποθετημένος. Είναι ένα V12 μοτέρ χωρητικότητας 3,9 λίτρων, η απόδοση του οποίου έφθανε τους 400 ίππους.

Ο Κόκοτας ήταν ένα τέτοιο πρόσωπο, καθώς ήταν ένας πολύ ικανός οδηγός αγώνων ταχύτητας (με συμμετοχές στο θρυλικό Τατόϊ) και ενθουσιώδης για τα γρήγορα αυτοκίνητα, κατέχοντας –εκείνη την εποχή- μια μεγάλη συλλογή.

Ο Ωνάσης φίλος του Κόκοτας και φαν της μουσικής του, ήταν η χαρακτηριστική περίπτωση του ανθρώπου που είχε αμέτρητα εκατομμύρια και ήταν έτοιμος να σπαταλήσει αρκετά από αυτά μαζί με τα πρόσωπα που αγαπούσε αλλά και προκειμένου να ικανοποιήσει τα γούστα του. Και μια από τις αγαπημένες του συνήθειες, όταν βρισκόταν στην Ελλάδα ήταν να πηγαίνει στα μπουζούκια.

Η Miura P400S, ήταν ένα μοντέλο το οποίο είχε υποστεί αρκετές αναβαθμίσεις, διαθέτοντας ηλεκτρικά παράθυρα και ένα βελτιωμένο κινητήρα. Είχε επίσης προαιρετικό air-condition – απαραίτητο σε ένα τέτοιο ζεστό κλίμα.

Μετά από 42 χρόνια στο υπόγειο πάρκινγκ του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα, το αυτοκίνητο βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο προκειμένου να δημοπρατηθεί με τιμή εκκίνησης κοντά στα 400.000 έως 450.000 ευρώ.