Πολίτης προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του «Μεγάλου Περίπατου»

Πολίτης προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του «Μεγάλου Περίπατου»

Ο πολίτης στην αίτηση του εκφράζει τη θέση ότι οι ζαρντινιέρες υπονομεύουν την οδική ασφάλεια

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε Αθηναίος πολίτης ζητώντας να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία άναψε το «πράσινο φως» για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας».

Η επίμαχη υπουργική απόφαση, που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχαήλ Χρυσοχοίδη, Υγείας Βασιλείου Κικίλια, Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Υποδομών Ιωάννη Κεφαλογιάννη και αφορά «την επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού COVID-19» χαρακτηρίζεται στην προσφυγή αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή αναφέρεται πως η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς από τα απαγορευτικά μέτρα εξαιρούνται μέλη της Κυβέρνησης, βουλευτές, κ.λπ. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ούτε ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», μπορεί να δικαιολογηθεί ως εξαιρετικό μέτρο λόγω της πανδημίας (COVID-19), αλλά ούτε η έκταση των έργων που έγιναν στην Αθήνα, μπορεί να χαρακτηριστούν προσωρινά, πολύ περισσότερο όταν ήδη προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της κοινής υπουργική απόφασης.

Παράλληλα, ο πολίτης στην αίτηση του εκφράζει τη θέση ότι οι ζαρντινιέρες υπονομεύουν την οδική ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια των πεζών που κινούνται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας και παράλληλα προσθέτει πως παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή σύσταση στον τομέα των μεταφορών για την μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα λόγω ανυπαρξίας οδικής ασφάλειας.