Αθώοι οι 11 κατηγορούμενοι για τα ελικόπτερα Apache

Αθώοι οι 11 κατηγορούμενοι για τα ελικόπτερα Apache

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από την επίμαχη προμήθεια

Αθωωτική ήταν η κρίση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους 11 κατηγορούμενους στην υπόθεση που αφορούσε τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που απέρρεαν από την σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι (AH-64D Apache), που είχε υπογραφεί το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ομόφωνα, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από την επίμαχη προμήθεια και δεν στοιχειοθετούνται σε βάρος των κατηγορουμένων οι κατηγορίες της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή που αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί μεταξύ του ΥΕΘΑ και της αμερικανικής εταιρείας BOEING, υποκατασκευάστρια της οποίας είχε επιλεγεί για την υλοποίηση του έργου η εταιρεία SONAK του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ζημία που εμφανιζόταν να προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο άγγιζε τα 27εκ. δολάρια.

Εκτός από τον επιχειρηματία μεταξύ των κατηγορουμένων που αθωώθηκαν ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, καθώς και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.