Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Αλλάζει όψη η πλατεία Συντάγματος – Δείτε φωτογραφίες

Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Αλλάζει όψη η πλατεία Συντάγματος – Δείτε φωτογραφίες

Ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου τα έργα διαπλάτυνσης του χώρου για τους πεζούς

Μία διαφορετική πλατεία Συντάγματος αντικρίζουν από σήμερα το πρωί, όσοι κινούνται στο κέντρο της Αθήνας, καθώς μετά τις αλλαγές που έγιναν στην λεωφόρο Αμαλίας, ξεκίνησαν χθες το βράδυ από τη Σταδίου μέχρι την Φιλελλήνων, στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας.

Μπουλντόζες έπιασαν δουλειά στην κάτω πλευρά της πλατείας, όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας - Στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ ξηλώθηκαν από το σημείο, ενώ η Τροχαία ρυθμίζει την κυκλοφορία, προκειμένου οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή, να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα και καθυστερήσεις. Η διαμόρφωση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το πρωί της Δευτέρας.

Πιο συγκεκριμένα, στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου από τη διασταύρωση με την Καραγιώργη Σερβίας με την οδό Φιλελλήνων στη διασταύρωση με Μητροπόλεως, επεκτείνεται το πεζοδρόμιο κατά δύο μέχρι σήμερα λωρίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Από την παρέμβαση αυτή θα απομείνουν πλέον τρεις λωρίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα και μία λωρίδα αποκλειστικά για τα λεωφορεία και τρόλεϊ, για τα οποία θα δημιουργηθεί εσοχή για την στάση τους στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως.

Η άτυπη πιάτσα ταξί από την Καραγιώργη Σερβίας έως τη Μητροπόλεως καταργείται. Προς το παρόν, από το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση/αποβίβαση τα ΜΜΜ και τα ταξί. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα βρίσκονται διαρκώς εκεί, με αυξημένη παρουσία, για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής.

Για τα ταξί προβλέπεται η παλιά πιάτσα της οδού Όθωνος, καθώς και μία νέα, στην Καραγιώργη Σερβίας, στο κομμάτι από την οδό Βουλής έως την διασταύρωση με τη Σταδίου, όπου αντιστρέφεται η ροή κυκλοφορίας. Η αντιδρόμηση της Καραγιώργη Σερβίας μαζί με το «ντόμινο» των αλλαγών που προκύπτουν στο τετράγωνο μέχρι την Παλαιά Βουλή, είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο του Μεγάλου Περιπάτου σε αυτή τη φάση.

Εναλλακτικές λύσεις για τους διερχόμενους οδηγούς

Προσπαθώντας να απαλλάξει τους Αθηναίους και λοιπούς διερχόμενους οδηγούς από την ταλαιπωρία και τον εκνευρισμό, ο Δήμος προειδοποιεί και συνιστά εναλλακτικές λύσεις αντί της διάσχισης του κέντρου. Κατ' αρχάς διαβεβαιώνει, ότι «με αυτές τις ρυθμίσεις στο Σύνταγμα η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’ προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.

Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εκτός από την απόδοση σημαντικού χώρου στους πεζούς, θα διευκολύνουν επίσης την διέλευση από την οδό Ερμού προς το κέντρο της πλατείας, αφού η διάβαση των πεζών θα έχει μικρότερο μήκος. Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών:

Συγκεκριμένα:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη

- Μέσω Ακαδημίας
- Μέσω Πειραιώς - Χαμοστέρνας - Καλλιρόης
- Μέσω λεωφόρου Αλεξάνδρας

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.

Για τη διευκόλυνση των οδηγών προτείνονται οι εξής εναλλακτικές διαδρομές:

1. Από Νότια Προάστια:

Προς Ομόνοια

Χαμοστέρνας– Πειραιώς

Προς Παγκράτι– Αμπελόκηπους 

α) Συγγρού - Καλλιρόης - Βασ. Κωνσταντίνου
β) Συγγρού - Πετμεζά - Καλλιρόης - Βασ. Κωνσταντίνου

Προς Πλάκα

Αμαλίας (άνοδος) – Βασ. Γεωργίου – Φιλελλήνων – Αμαλίας (κάθοδος) (Όπως μέχρι σήμερα)

2. Από Νότια Προάστια μέσω Βουλιαγμένης:

α) Διάκου - Αμαλίας (όπως μέχρι σήμερα)
β) Αρδητού - Βασ. Κωνσταντίνου - Πλατεία Σκουζέ - Ρηγίλλης - Βασ.Σοφίας (όπως μέχρι σήμερα)

3. Από Βόρεια προς Κέντρο

α) μέσω Λ.Αλεξάνδρας - Πατησίων
β) μέσω Βασ.Σοφίας - Σόλωνος
γ) μέσω Λ. Αλεξάνδρας - Ιπποκράτους

4. Από Βόρεια προς Νότια

Βασ.Κωνσταντίνου - Αρδητού - Καλλιρόης - Συγγρού (όπως μέχρι σήμερα)

5. Από Σύνταγμα προς Παγκράτι

α) Φιλελλήνων Σουρή – Αμαλίας - Σύνταγμα - Βασ.Σοφίας- Ριζάρη
β) Αμαλίας –Διάκου – Βουλιαγμένης- Φιλολάου (ή Α Νεκροταφείο)