Πετροπόλεμος και χημικά στο κέντρο της Αθήνας στη συγκέντρωση για το περιβάλλον

Πετροπόλεμος και χημικά στο κέντρο της Αθήνας στη συγκέντρωση για το περιβάλλον

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και τουλάχιστον μία προσαγωγή

Ένταση σημειώθηκε στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και πορείας για το περιβάλλον.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ. Πέτρες και φωτοβολίδες εκτοξεύθηκαν από τους διαδηλωτές για να απαντήσουν οι αστυνομικοί με δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Από την ομάδα Δράση έγινε τουλάχιστον μία προσαγωγή έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

Την συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού, χώρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Με κεντρικά συνθήματα «αφήστε τη γη αναπνεύσει», αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ζητούν την απόσυρση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, καθώς, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «η κλιματική αλλαγή, η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων, θα φέρνει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους αντιμέτωπους με απειλητικούς ιούς και πανδημίες. Αυτή η πορεία είναι χρέος μας να ανακοπεί! Ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη. Η επιβίωση και παραμονή του πάνω σε αυτόν, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα που αναπνέει και του νερού που πίνει, από τη θερμοκρασία του πλανήτη και από την επιβίωση όλων των άλλων ζωικών και φυτικών ειδών. Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορονοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση και όχι περισσότερη λεηλασία».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έλαβαν χώρα και διάφορα μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του news.gr:

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος