Καθηγητής Γώγος: Τα τρία σενάρια της εξέλιξης του κοροναϊού και ο τουρισμός

Καθηγητής Γώγος: Τα τρία σενάρια της εξέλιξης του κοροναϊού και ο τουρισμός

«Πρέπει να προλάβουμε το κακό σενάριο»

Τα τρία βασικά σενάρια της εξέλιξης του κοροναϊού στην Ελλάδα ανέλυσε το μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το πρώτο σενάριο είναι η συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά κύματα τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και μετά θα λιγοστέψουν και πάλι όπως τώρα, με έναν ιό που θα κρατήσει 24 – 48 μήνες συνολικά και στην συνέχεια θα γίνει ένας απλός ιός του αναπνευστικού.

Επίσης, να είναι μικρό το κρούσμα και να αρχίσει σιγά σιγά να σβήνει μέσω των μέτρων που παίρνουμε, και τέλος, υπάρχει και το κακό σενάριο του δεύτερου ίδιου ή και μεγαλύτερου κύματος αλλά θα βρει την παγκόσμια κοινωνία καλύτερα προετοιμασμένη.

Το μέτωπο του τουρισμού

«Είμαστε επιφυλακτικοί και το καλοκαίρι με τον τουρισμό και αυτό δημιουργεί ανησυχίες και για αυτό τον λόγο γίνονται συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να δούμε τον ασφαλέστερο τρόπο για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού χωρίς να σταματήσουμε την ροή των τουριστών» υπογράμμισε.

Ο καθηγητής τονίζει πως η απόσταση είναι η κυριότερη σύσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή. «Απ’ όλα τα μέτρα η αποστασιοποίηση είναι το πιο σημαντικό με μεγάλη επίδραση στην μετάδοση της νόσου ειδικά πάνω από 1,5 – 2 μέτρα. Επομένως αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και όταν έρθουν οι τουρίστες» επεσήμανε.

Το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι όχι μόνο να διακοπούν η πτήσεις αλλά και να κλείσουν ξενοδοχειακές δομές τόνισε ο καθηγητής.

«Αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική βαρύτητα σε κάποιες μπορεί να καθυστερήσουμε τις πτήσεις από τις συγκεκριμένες χώρες».

Παρακαλούμε περιμένετε ...