Κορονοϊός: Αυτά είναι τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας

Ο ρόλος της μάσκας και οι διαγνωστικοί έλεγχοι

Η διατήρηση απόστασης, το σωστό πλύσιμο των χεριών, η ευρεία χρήση μάσκας και οι περιοδικοί διαγνωστικοί έλεγχοι κρίνονται απαραίτητα μέτρα για να ανακόψουν την μετάδοση του ιού, αναφέρουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι τρεις καθηγητές συνόψισαν τα κύρια ευρήματα της δημοσίευσης στο επιστημονικό περιοδικό Science σχετικά με το ρόλο της μάσκας και της ευρείας εφαρμογής διαγνωστικών τεστ στη μείωση της μολυσματικότητας του ιού.

Οι λοιμώξεις αναπνευστικού μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων και αερολύματος από φορείς και ασθενείς κατά την αναπνοή, την ομιλία, τον βήχα και το φτέρνισμα. Τα παραδοσιακά μέτρα πρόληψης προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη μετάδοση διαμέσου αυτών των οδών. Στην περίπτωση του COVID-19 η δημιουργία αερολύματος από ασυμπτωματικούς φορείς που μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες συνετέλεσε στη ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση δεδομένου πως αρκετοί φορείς μπορεί να μεταδίδουν για αρκετές ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ακριβώς για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας ο έγκαιρος εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων, αναφέρουν οι τρεις καθηγητές.

Με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου και το σωστό πλύσιμο των χεριών θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία στη στρατηγική απέναντι στην αερογενή μετάδοση του ιού. Επιπλέον, οι μάσκες προσφέρουν φυσικό φραγμό και μειώνουν σαφώς τη μετάδοση. Για το λόγο αυτό, τονίζουν οι καθηγητές, κρίνονται απαραίτητες σε χώρους με υψηλό ιικό φορτίο και χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς.

Χώρες που εφάρμοσαν σχεδόν καθολική χρήση μάσκας κατά την πανδημία φάνηκε να έχουν σαφές όφελος στα επιδημιολογικά τους δεδομένα. Προσθέτουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί η μετάδοση τόσο μέσω σταγονιδίων όσο και μέσω αερολύματος.

Περαιτέρω δεδομένα σχετικά με το ικανό ιικό φορτίο που προκαλεί μόλυνση, τη βιωσιμότητα του ιού στους κλειστούς χώρους και τον ακριβή μηχανισμό μετάδοσης θα συνεισφέρουν ισχυρά στη μελλοντική αντιμετώπιση ενός νέου κύματος της πανδημίας.