Κρήτη: Αυξημένο το ενδιαφέρον όσων θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο

Κρήτη: Αυξημένο το ενδιαφέρον όσων θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο

«Τα πλοία με καμπίνες πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν περίπου το 55% της δυναμικής τους»

Έτοιμα να αναχωρήσουν απόψε από το λιμάνι του Ηρακλείου για όσους επιβάτες επιθυμούν να μεταβούν στον Πειραιά, είναι τα πλοία της γραμμής. Το πλοίο της ΑΝΕΚ-BLUESTAR αναχωρεί στις 10 και μισή το βράδυ και στις 11 παρά τέταρτο το πλοίο των Μινωικών Γραμμών, με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, να ελέγχονται από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λιμενάρχης του Κ.Λ Ηρακλείου Ευθύμης Δουβής, η επιβίβαση και η αποβίβαση των επιβατών με απόσταση 1,5 μέτρου και η θερμομέτρηση στην επιβίβαση από μέλη του πληρώματος, είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να τηρείται κατά γράμμα, ενώ απαραίτητη θα είναι κατά την επιβίβαση και η χρήση μάσκας. Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Ηρακλείου και η δυναμική των πλοίων είναι ευθυγραμμισμένη με τα μέτρα, καθώς ο αριθμός των επιβατών δεν μπορεί να ξεπερνάει τα όρια που έχουν τεθεί.

«Υπολογίζεται ότι από τα 2.100 άτομα που μπορούσαν να ταξιδέψουν πριν από την κρίση της πανδημίας, τα πλοία με καμπίνες πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν περίπου το 55% της δυναμικής τους. Μιλάμε ανά πλοίο, χίλια περίπου άτομα ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν. Μέσα στις καμπίνες θα βρίσκεται μόνο ένα άτομο, αν και σε ό,τι αφορά τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού έχει προβλεφθεί ότι μπορούν μέχρι και τέσσερα άτομα να είναι στην ίδια καμπίνα. Πρόβλεψη υπάρχει και για τα άτομα με αναπηρίες και τους συνοδούς τους» εξήγησε ο κ. Δουβής.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον πάντως, όπως δήλωσε η διευθύντρια Μάρκετινγκ των Μινωικών Γραμμών Κατερίνα Αποστολίδη, έχει αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. «Μέχρι στιγμής για το αποψινό δρομολόγιο από το Ηράκλειο για τον Πειραιά, έχουν εκδοθεί 329 εισιτήρια ωστόσο πιστεύουμε ότι ο αριθμός μέχρι το βράδυ θα αυξηθεί. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κόσμου, όμως πρέπει να καταστεί σαφές ότι με δεδομένο ότι όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε τα δρομολόγια για τους επιβάτες που μπορούσαν να ταξιδέψουν, υπάρχει πλέον εμπειρία στην τήρηση των μέτρων από την πλευρά των πληρωμάτων» είπε η κ. Αποστολίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο διευθυντής Γραφείου Ηρακλείου της ΑΝΕΚ –BLUESTAR Δημήτρης Γιαλεσάκης, δήλωσε ότι μέχρι νωρίς το μεσημέρι είχαν εκδοθεί για το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς περίπου 250 εισιτήρια. «Το ενδιαφέρον είναι πιο ζωηρό από τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη διστακτικότητα από την πλευρά των επιβατών. Είναι η πρώτη ημέρα που μπορούν να ταξιδέψουν και είναι απόλυτα λογικό ο κόσμος να έχει αυτή την αντίδραση» σημείωσε ο κ. Γιαλεσάκης.

Στα Χανιά, με δύο πλοία «ανοίγουν» τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών εταιρειών από το λιμάνι της Σούδας προς τον Πειραιά. Στις 6.45 το απόγευμα θα αναχωρήσει από τη Σούδα με προορισμό τον Πειραιά και ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι του Ηρακλείου το πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» των Μινωικών Γραμμών, ενώ στις 10 το βράδυ θα αναχωρήσει το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ – Attica Group με προορισμό τον Πειραιά. Και στα δύο πλοία με δεδομένο ότι διαθέτουν καμπίνες υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του 55% του αριθμού επιβατών που προβλέπει το πρωτόκολλο του κάθε πλοίου.

Και οι δύο εταιρείες έχουν προσαρμοστεί απόλυτα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ , ενημερώνοντας παράλληλα τους επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν για τα μέτρα που και αυτοί πρέπει να τηρούν κατά την επιβίβαση τους , αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Εντός των πλοίων έχει γίνει διαμόρφωση των χώρων, ενώ η χρήση καμπίνας γίνεται ανά επιβάτη, εκτός αν πρόκειται για μέλη οικογενειών.

Αναφορικά με την πληρότητα των πλοίων κατά την σημερινή πρώτη ημέρα «ανοίγματος» της Κρήτης σαφής εικόνα θα υπάρχει το βράδυ καθώς πολλοί επιβάτες εκδίδουν εισιτήρια λίγο πριν από την αναχώρηση τους, από τα σημεία έκδοσης, που βρίσκονται στο λιμάνι της Σούδας. Ωστόσο σύμφωνα με τα μέχρι και το μεσημέρι στοιχεία με το «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ», αναμένεται να ταξιδέψουν περίπου 500 επιβάτες.

Στέλεχος της ΑΝΕΚ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκτίμησε ότι μετά τις 15 Ιουνίου όταν και θα κλείσουν τα σχολεία η κίνηση θα αυξηθεί ωστόσο σχολιάζοντας την πρώτη ημέρα «ανοίγματος» της Κρήτης επεσήμανε ότι, «από τα 50 άτομα που ταξίδευαν τις ημέρες των μέτρων υπάρχει σήμερα μια σημαντική αύξηση». Παράλληλα επεσήμανε ότι με βάση και την σημερινή κίνηση δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα και με το νέο πρωτόκολλο στο ποσοστό διακίνησης των επιβατών.