Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη: Η δικαίωση και το ξέσπασμα της μάνας

Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη: Η δικαίωση και το ξέσπασμα της μάνας

Η συναισθηματική τοποθέτηση της εισαγγελέως και η έρευνα για το ρόλο γιατρού στην υπόθεση

Με την ομόφωνη καταδίκη και χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τους κατηγορούμενους, έπεσε η αυλαία της υπόθεσης για τον ομαδικό βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκε στον καθένα από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι ανέκφραστοι άκουσαν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο να τους επιβάλει την ανώτερη ποινή που προβλέπεται από το νόμο, σε μία υπόθεση που είχε σοκάρει όλη την Ελλάδα.

Δικαστές και ένορκοι, ομόφωνα, υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως η οποία ζήτησε την ενοχή των νεαρών χωρίς κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους.

«Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» είπε σε μια αποστροφή του λόγου της η εισαγγελική λειτουργός.

«Ήταν μια στιγμιαία ψυχική ανακούφιση» δήλωσε ο πατέρας της Ελένης αναφερόμενος στην ετυμηγορία των δικαστών έχοντας πάντα μαζί του τις φωτογραφίες της κόρης του, ενώ η μητέρα της ζήτησε τα «ισόβια να παραμείνουν ισόβια» .

Οι γονείς της Ελένης, τραγικές φιγούρες, στάθηκαν όρθιοι παρακολουθώντας με αξιοπρέπεια την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία σε μια προσπάθεια να μάθουν την αλήθεια για τις στιγμές φρίκης που έζησε το παιδί τους.

Με τους κατηγορούμενους να λένε ο καθένας τη δική του αλήθεια, ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο για το στυγερό έγκλημα, χρειάστηκε εξονυχιστική μελέτη των στοιχείων προκειμένου το δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη. Και οι δικαστές κατέληξαν πως οι κατηγορούμενοι έδρασαν από κοινού, ως ισότιμα μέλη μιας εγκληματικής παρέας που βίασε , βασάνισε και πέταξε στη θάλασσα την Ελένη που ψυχορραγούσε για να εξαφανίσουν κάθε ίχνος του εγκλήματος τους.

Σοκαριστική είναι η παραδοχή πως το άψυχο κορμί της άτυχης Ελένης βρέθηκε από τύχη καθώς ο καιρός δεν επέτρεψε να το παρασύρει το νερό και να χαθεί για πάντα αφήνοντας στο απυρόβλητο τους κατηγορούμενους και τους δικούς της ανθρώπους να ζουν χωρίς να γνωρίζουν τι απέγινε το παιδί τους.

«Κορίτσι σύμβολο»  χαρακτήρισε η εισαγγελέας της έδρας την Ελένη και πράγματι ο βιασμός και η δολοφονία της ενεργοποίησε  ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά της γυναικείας κακοποίησης, με τα μέλη του να στέκονται δυναμικά δίπλα στην οικογένεια της.

Η υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη πυροδότησε μια, χωρίς προηγούμενο, αντιπαράθεση με φόντο την έντονα συναισθηματική τοποθέτηση της εισαγγελέως η οποία δεν έκρυψε πως ταυτίστηκε με το θύμα.

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει την απόφαση του στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να ερευνήσει το ρόλο ιδιώτη ψυχιάτρου σε «ύποπτη» συνταγογράφηση, λίγο πριν το έγκλημα, στον Ροδίτη κατηγορούμενο ο οποίος ζήτησε να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο.

Μάλιστα, θα ερευνηθεί  και το ενδεχόμενο πίσω από την ενέργεια του γιατρού να υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί.