Στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ. σπείρα που διακινούσε ιατρικές μάσκες

Στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ. σπείρα που διακινούσε ιατρικές μάσκες

Η μεταπωλητική τους αξία ξεπερνάει το ποσό του 1.000.000 ευρώ

Πάνω από 1.100.000 ιατρικές μάσκες και 53.000 απομιμητικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών, όπως ρούχα, τσάντες, υποδήματα και γυαλιά ηλίου, καθώς και ετικέτες γνησιότητας, κατασχέθηκαν από την Αστυνομία, που εξάρθρωσε την σπείρα η οποία τα διακινούσε.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι έρευνες για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησαν με αφορμή την εξαπάτηση εταιρείας, από την οποία οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν 201.900 ιατρικές μάσκες. Ειδικότερα, στις 22 Απριλίου 2020, μέλος της σπείρας ήρθε σε εμπορική συμφωνία, μέσω τρίτων, με εταιρεία για την αγορά 201.900 ιατρικών μασκών, αξίας 620.640,60 ευρώ. Το εμπόρευμα παραδόθηκε κανονικά την επόμενη μέρα, χωρίς, ουδέποτε να καταβληθεί το ποσό που είχε συμφωνηθεί.

Δύο ημέρες αργότερα, εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής το φορτηγό με το οποίο παρελήφθη το εμπόρευμα και συνελήφθη ο οδηγός, στην οικία του οποίου, μεταξύ άλλων, βρέθηκε και κατασχέθηκε μικρή ποσότητα ιατρικών μασκών, που προερχόταν από την συγκεκριμένη απάτη. Στις 4 Μαΐου 2020, εντοπίστηκε φορτηγό όχημα να βγαίνει από αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή του Ασπροπύργου και σε έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στο εσωτερικό του 23.750 ιατρικές μάσκες, οι οποίες προέρχονταν από την ίδια απάτη σε βάρος της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στο όχημα επέβαιναν 2 μέλη της σπείρας τα οποία συνελήφθησαν. Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στον αποθηκευτικό χώρο, απ' όπου βγήκε το φορτηγό όχημα, όπου βρέθηκαν 170.670 ιατρικές μάσκες. Συνολικά από τις 210.900 ιατρικές μάσκες που κατάφεραν να αποσπάσουν οι δράστες με την μέθοδο της εξαπάτησης, βρέθηκαν οι 194.420, οι οποίες και αποδόθηκαν στην εταιρεία.

Επίσης, χθες, Τρίτη 12 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν οκτώ έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους - καταστήματα, μελών της οργάνωσης, στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Αλίμου, του Κορυδαλλού και του Αιγάλεω. Από τις έρευνες προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης ειδικεύονταν στην παράνομη διάθεση ιατρικών μασκών, καθώς και απομιμητικών προϊόντων επώνυμων εταιρειών. Οι δράστες λειτουργούσαν με συστηματικό τρόπο και φρόντιζαν να είναι νομιμοφανείς σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την οποία αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατασκεύαζαν τιμολόγια και άλλα παραστατικά, με τα οποία νομιμοποιούσαν την μεταφορά των ιατρικών μασκών ενώ για την απόκρυψη της προέλευσής τους και την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών, τις επανατυποποιούσαν σε νέες κούτες μεταφοράς.

Εκτός από τα αρχηγικά μέλη, που είχαν τον συντονισμό της λειτουργίας της οργάνωσης, οι υπόλοιποι προέβαιναν σε επιμέρους πράξεις, όπως τυποποίηση - αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων, και ήταν προπομποί σε μεταφορές και "τσιλιαδόροι" σε περίπτωση εντοπισμού τους.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1.110.423 ιατρικές μάσκες, 5.245 ευρώ, 2 φορτηγά και 3 Ι.Χ οχήματα, πάνω από 50.000 ετικέτες γνησιότητας διαφόρων επώνυμων εταιρειών (ένδυσης - υπόδησης) καταφανώς πλαστές, πάνω από 3.000 είδη ένδυσης, υπόδησης, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, όλα απομιμητικά επώνυμων εταιρειών, δισκία αναβολικών σκευασμάτων και μικροποσότητα κάνναβης, καθώς και πιστόλι και 3 πλήρη κλειστά κυκλώματα καταγραφής εικόνας.

Όπως εκτιμάει η ΕΛ.ΑΣ, η μεταπωλητική αξία των μασκών, ξεπερνάει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, νομοθεσίες περί όπλων, σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού, εθνικού τελωνειακού κώδικα και άλλων συναφών αδικημάτων.

Τέλος, σημειώνεται, ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται και 4 ακόμα άτομα.