Πότε θα καταστούν ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά

Πότε θα καταστούν ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά

Από 18 Μαΐου μπορεί να μετακινηθεί κάποιος στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη

Από τις 18 Μαΐου θα είναι και πάλι ελεύθερες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη, όπως έκανε γνωστό σήμερα Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις στα υπόλοιπα νησιά, μέχρι στιγμής μπορούν να μετακινηθούν προς αυτά, μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι και όσοι πάνε για εργασία και έχουν βεβαίωση εργοδότη. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να μπορεί να ταξιδέψει κανείς ελεύθερα προς τα νησιά από τις 25 Μαΐου, κάτι όμως που όπως διευκρίνισε, θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε στη χώρα.

Αντισηπτικά και περιορισμένος αριθμός πιστών στις εκκλησίες

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των ιερών ναών σημειώνοντας ότι από την Κυριακή επιτρέπονται λειτουργίες, αλλά και μυστήρια, γάμοι και βαφτίσεις. Ωστόσο, τίθενται όροι και  προϋποθέσεις για την λειτουργία τους και τον αριθμό των πιστών που επιτρέπεται να παρίστανται. Όπως είπε, πλέον στην είσοδο κάθε ναού είναι υποχρεωτικό να υπάρχει αντισηπτικό, ενώ γίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, χωρίς να είναι υποχρεωτική.

Όσον αφορά στον αριθμό των πιστών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός του ναού, είπε ότι για μία επιφάνεια 300 τ.μ. μπορούν να βρίσκονται 30 πιστοί, ενώ για επιφάνεια άνω των 800 τ.μ. μπορούν να βρίσκονται 50 άτομα.

Αναφερόμενος στη χθεσινή πρώτη ημέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων, κατά την οποία άνοιξαν σχολεία και πολλές επιχειρήσεις, είπε πως κύλησε σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη ενημέρωσε, ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, που αφορούν όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.