Κορονοϊός: Πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι

Κορονοϊός: Πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι

Πότε πρέπει να γίνεται καθαρισμός

Η χρήση κλιματιστικών θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό με «φρέσκο» αέρα.

Ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που έκανε  την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό αναφερόμενος  στα κλιματιστικά τόνισε πως τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού «όταν  πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν ο αέρας θα πρέπει να διοχετεύεται μέσα στο χώρο να είναι κατά το δυνατό φρέσκος αέρας και να μην γίνεται ανακύκλωση του».

Αναφερόμενος στα οικιακά κλιματιστικά είπε να μην τα χρησιμοποιούμε αν αυτό δεν είναι απόλυτα απαραίτητο. «Αν πρέπει απαραίτητα να τα χρησιμοποιήσουμε, να γίνεται χρήση έχοντας ανοιχτό κάποιο παράθυρο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας στο χώρο».  Ο καθαρισμός τους όπως τόνισε θα πρέπει να γίνεται περισσότερο από μια φορά το χρόνο και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας.

«Τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι μας δεν είναι επικίνδυνα, ιδίως  αν δεν είχαμε κρούσμα κορονοϊού στο περιβάλλον» επισήμανε. Μιλώντας για τον συγχρωτισμό στις παραλίες, εξήγησε ότι  «όσος περισσότερος κόσμος μαζεύεται σε μία παραλία τόσο περισσότερο αυξάνονται ο κίνδυνος, γι' αυτό θα πρέπει ακόμα και στην παραλία και  σε όλους τους εξωτερικούς χώρους να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση μεταξύ μας».

«Το εμβόλιο αργεί. Μια αποτελεσματική θεραπεία είναι πιο κοντά»

Ο κύριος Χατζηγεωργίου εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά την άμεση παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου τονίζοντας ότι θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες και ακόμη περισσότερος χρόνο γι' αυτό. Όμως ήταν αισιόδοξος για την παρασκευή αποτελεσματικής θεραπείας τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή αρχές του φθινοπώρου όπως είπε, οπότε και εκτιμά ότι θα έχει βρεθεί σίγουρα μια αποτελεσματική θεραπεία.

Πότε πρέπει να γίνεται καθαρισμός κλιματιστικών

Όσον αφορά για τον καθαρισμό των κλιματιστικών, ο κ. Χατζηγεωργίου επισήμανε: » Το Υπουργείο από ό,τι ξέρω έχει βγάλει και οδηγίες για το πώς θα γίνει ο καθαρισμός των κλιματιστικών αυτών, τα οποία πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά από μία φορά το χρόνο και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται από τους ανθρώπους που οι ίδιοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό, γιατί και εκεί υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας. Γενικά πάντως, να ξέρουμε ότι τα κλιματιστικά που έχουμε στα σπίτια μας και ειδικά εάν εμείς στο σπίτι μας δεν είχαμε κρούσμα με κορονοϊό, προφανώς δεν έχουν κάποιο κίνδυνο και δεν έχουν θέμα μετάδοσης του κορονοϊού».