Ελεύθερα πλέον το κολύμπι στη θάλασσα

Ελεύθερα πλέον το κολύμπι στη θάλασσα

Έως τις 18 Μαΐου η απαγόρευση ταξιδιού σε νησιά και απόπλου και κατάπλου ιδιωτικών σκαφών αναψυχής

Κανονικά πλέον μπορούμε από σήμερα 4 Μαΐου να κολυμπάμε στην θάλασσα, να κάνουμε χρήση ιδιωτικών μη μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων και να ψαρεύουμε από την στεριά, ενώ η χρήση μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής ή αυτών που απαιτείται η χρήση μηχανοκίνητου σκάφους, εξακολουθεί να απαγορεύεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι διατηρείται ο προσωρινός περιορισμός συνδέσεων με τα νησιά και παρατείνεται η απαγόρευση του απόπλου και κατάπλου ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων στην ελληνική επικράτεια μέχρι τις 18 Μαΐου. Των απαγορεύσεων εξαιρούνται μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργοί, γενικοί, ειδικοί και υπηρεσιακοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Επίσης, οι απαγορεύσεις δεν περιλαμβάνουν όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των περιοριοσμών και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη των ανωτέρω αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.