Κορονοϊός: «Κάθε φορά που ένας άνθρωπος έβγαινε από την εντατική υγιής, ήταν κάτι συγκλονιστικό»

Κορονοϊός: «Κάθε φορά που ένας άνθρωπος έβγαινε από την εντατική υγιής, ήταν κάτι συγκλονιστικό»

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης περιγράφει την εμπειρία από τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19

Για τις «μάχες» που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν ο ίδιος και όλοι οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι άλλοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ενάντια στον κοροναϊό, μίλησε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, Δρ Ιωάννης Πνευματικός.

Σε συνέντευξη του στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο κ.Πνευματικός έκανε μια αποτίμηση της κατάστασης, που έζησε ο ίδιος και όσοι βρίσκονται στην ΜΕΘ, όλο αυτό το διάστημα που νοσηλεύουν ασθενείς με κοροναϊό, καθώς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς για τον Covid-19 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

«Όλα όσα κάνουμε στην καθημερινότητά μας ως επαγγελματίες στην εντατική, τόσο οι γιατροί, οι νοσηλευτές ,οι φυσικοθεραπευτές, γιατί εργάζονται πολλές ειδικότητες μέσα σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας, έπρεπε να σκεφτούμε πάρα πολύ ακόμα και την παραμικρή μας κίνηση, διότι το νόσημα αυτό είναι εξόχως μεταδοτικό. Επομένως, φανταστείτε να γινόταν μετάδοση της νόσου σε έναν αριθμό από το προσωπικό μας, το οποίο θα σήμαινε ταχύτατα αποδεκατισμό όλης της μονάδας εντατικής θεραπείας. Φανταστείτε λοιπόν με την ένταση, την διανοητική, την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των εργαζομένων στο ενδεχόμενο κάποιος να αρρώσταινε και να μετέδιδε αμέσως δίπλα του και στους άλλους την νόσο, το οποίο θα σήμαινε στη χειρότερη περίπτωση ένα κλείσιμο της μονάδας εντατικής θεραπείας» είπε.

Αναφερόμενος στα συναισθήματα που προκαλεί η έξοδος από την εντατική ενός ασθενούς, ο κ. Πνευματικός είπε: «Κάθε φορά που ένας άνθρωπος έβγαινε από την εντατική υγιής, ήταν κάτι συγκλονιστικό. Όταν ένας ασθενής γλιτώνει από αυτή την άγνωστη νόσο πραγματικά ήταν ένας θρίαμβος, το χειροκρότημα, οι ζητωκραυγές και κάποιες φορές και κάποιες φωτογραφίες αναμνηστικές για να θυμηθούμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούσαμε όλοι μαζί κάθε μέρα μέρα και νύχτα.

Μέσα σε τρεις μέρες ήρθαν επτά βαριά περιστατικά και η αίσθηση για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει, μας τρόμαζε. Αυτό δείχνει την τεράστια σημασία που έχουν τα μέτρα της απομόνωσης που ελήφθησαν από την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και παγκοσμίως, έτσι διότι αν δεν λαμβάνονταν μέτρα, θα είχαμε εκατόμβη θυμάτων.Αυτό είναι απολύτως βέβαιο».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έκανε ειδική μνεία και στο ότι με αφορμή τον κοροναϊό, το νοσηλευτικό ίδρυμα ενισχύθηκε και για πρώτη φορά απέκτησε και διαθέτει πλέον 16 κλίνες εντατικής θεραπείας. Όπως είπε: «η Πολιτεία με κεραυνοβόλες ενέργειες κυριολεκτικά, σχεδόν διπλασίασε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στη χώρα μας και εκεί που υπήρχαν το Φεβρουάριο 560 κλίνες, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών μονάδων και του ιδιωτικού τομέα, περίπου 1.000 κλίνες εντατικής στη χώρα.

Για να μιλήσω για το νοσοκομείο μας, είχαμε εννέα κλίνες εντατικής το Φεβρουάριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και με ταχύτατες διαδικασίες άνοιξαν και εξοπλίστηκαν άλλες επτα. Αυτή τη στιγμή η Αλεξανδρούπολη διαθέτει 16 εξοπλισμένες κλίνες εντατικής. Στα 16 χρόνια που διευθύνω αυτό το τμήμα, ποτέ δεν φτάσαμε τις 16. Στις καλύτερες στιγμές το 2008 είχαμε φτάσει να έχουμε 12 κλίνες. Θα έχουμε μία επιπλέον ασφάλεια έτσι για το νοσοκομείο μας και αυτή η κρίση δείχνει την τεράστια σημασία που έχει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας. Πραγματικά είμαστε περήφανοι ως χώρα».


Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό