Νέα Σμύρνη Λάρισας: «Επιδημιολογικά φορτία μπορεί να φέρουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις»

Νέα Σμύρνη Λάρισας: «Επιδημιολογικά φορτία μπορεί να φέρουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις»

Επιβλήθηκε κατ οίκον περιορισμός στον οικισμό των Ρομά για 14 μέρες- Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο σημείο

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και το παράδειγμα της Λάρισας έρχεται να αποδείξει και το πόσο εύθραυστη είναι», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι τέτοια επιδημιολογικά φορτία σε πολλές περιοχές μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει αυτόν τον καιρό.

Σε καραντίνα ο οικισμός Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Καθημερινά οι εξελίξεις αξιολογούνται και το σχέδιο δράσης επικαιροποιείται, είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Εξήγησε ότι από προχθές το βράδυ έχει σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες αρχές. Υπήρξε θετικό κρούσμα στον οικισμό των Ρομά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, η ιχνηλάτηση οδήγησε σε 29 επαφές, όπου έγινε το τεστ και βρέθηκαν 20 άτομα θετικά. Ο οικισμός κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και επιβλήθηκε κατ οίκον περιορισμός των πολιτών για 14 μέρες. Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ βρίσκονται από το πρωί στην περιοχή και έχουν ήδη πραγματοποιήσει 200 ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή που υπάρχει το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φορτίο. Δόθηκε εντολή να μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας οι 20 θετικοί οι οποίοι παραμένουν βέβαια σε αυστηρή καραντίνα στην νέα δομή με εσωτερική και εξωτερική περίμετρο περιφρούρησης. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μεταφορά σε ξενοδοχείο εκτός καραντίνας πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα για καθαρά προληπτικού λόγους. Απαγορεύεται οποιοσδήποτε να μπει στην καραντίνα ή να βγει από την καραντίνα .

Σύσκεψη στην περιοχή

Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον κ. Χαρδαλιά, τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Λιβάνιο τον γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Σταμάτη, τον γ.γ. Υγείας, κ. Πρεζεράκο, τον γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, κ. Θεοδώρου και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, κ. Πάντζο, μετέβη στον περιοχή και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, κ. Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας, κ. Καλογιάννη. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και δήμαρχοι από όμορους δήμους της Θεσσαλίας , εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείς και της κοινότητας των Ρομά.

Εκτός από την καραντίνα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, αναστέλλονται για 14 ημέρες όλες οι λαϊκές αγορές στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας και απαγορεύεται η άσκηση κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου. Επίσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, πέρα των δειγματοληπτικών ελέγχων μέσα στον οικισμό, προληπτικός έλεγχος και στον Τύρναβο, τα Φάρσαλα και στην περιοχή των Σοφάδων. Έως το βράδυ αποφασίστηκε να οριστούν σε αυτούς τους 4 δήμους διαμεσολαβητές ώστε, σε συνεργασία με τους οικείους δημάρχους να μπορέσουν σε επίπεδο κοινότητας των Ρομά να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Ταυτόχρονα οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού στη Νέα Σμύρνη. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «στεγανοποιείται» η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο, καθώς από τα στοιχεία της ιχνηλάτησης προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε καραντίνα. «Συνεχίζουμε σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις αυτοδιοικητικές αρχές τη στενή επιτήρηση της περιοχής και αν χρειαστεί δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Κάλεσε του κατοίκους της Θεσσαλίας να παραμείνουν στα σπίτια τους, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση, τονίζοντας ότι «είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε στην ευρύτερη περιοχή».

Εξάλλου, ο υφυπουργός σχολίασε και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κατά την επίσκεψη στον οικισμό κάποιοι Ρομά κινήθηκαν εναντίον του κλιμακίου. Ο κ. Χαρδαλιάς τα χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμα», λέγοντας μάλιστα ότι «παρόλο που δεν κρατούσαν τις αποστάσεις που προβλέπονται μεταξύ τους, συζητήσαμε μαζί τους, αντιλήφθηκαν γιατί πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα και τι πρέπει να κάνουν».

Κλειστοί όλοι οι χώροι λατρείας την Μ. Εβδομάδα

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν όλοι κλειστοί για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες.

Χρεώσεις για το 10306

Όσον αφορά την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ για τον Covid-19, το 10306, επισήμανε ότι η επικοινωνία των πολιτών είναι δωρεάν και δεν επιφέρει καμία χρέωση. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρξαν χρεώσεις, κατόπιν συνεννόησης με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι χρεώσεις αυτές θα πιστωθούν στον επόμενο ή μεθεπόμενο λογαριαμό των πολιτών. «Είναι κάτι το οποίο το παρατηρούμε και θα το εξασφαλίσουμε».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό