Χαρδαλιάς: Οι ναοί μένουν κλειστοί για τους πιστούς

Χαρδαλιάς: Οι ναοί μένουν κλειστοί για τους πιστούς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

«Οι ναοί μένουν κλειστοί για τους πιστούς» δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται σαφές από τις διευκρινήσεις που έδωσε επί της εγκυκλίου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο εκπρόσωπός της, Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Ο κ. Χαρδαλιάς με αφορμή την εγκύκλιο αυτή, σύμφωνα με την οποία οι ναοί σε όλη τη χώρα θα είναι ανοιχτοί από τις 13:00 έως τις 15:00 από τη Μεγάλη Δευτέρα έως την Μεγάλη Πέμπτη και από τις 13:00 έως τις 17:00 την Μεγάλη Παρασκευή και τις διευκρινήσεις που έδωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, υποστήριξε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και όχι για τους πιστούς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Εκκλησία της Ελλάδος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνσεις προς τους πιστούς ενόψει της Μ. Εβδομάδας». Πρόσθεσε πως σήμερα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διευκρίνισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο συγκεκριμένες ώρες, αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, δηλαδή για έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο. Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανένα πιστό να πάει στην εκκλησία, τους αποτρέπει. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς και αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των ιερών ακολουθιών». Επανέλαβε δε την φράση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ότι «μένουμε στο σπίτι από αγάπη».

Στο πλαίσιο αυτό δε, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν την προτροπή της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι η ατομική προσευχή δεν περιλαμβάνεται στους κατ' εξαίρεση λόγους μετακίνησης. Σημείωσε δε, ότι οι Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα μεταδίδονται από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο και κάλεσε τους πιστούς να μείνουν στα σπίτιά τους και να προσεύχονται. Σε ερώτηση πάντως αν την Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο συγκεντρωθούν έξω από τους ναούς πιστοί και αν θα επέμβει η Αστυνομία, απέφυγε να απαντήσει.

Έλεγχοι στα αεροδρόμια

Την ίδια ώρα, όπως είπε ο ίδιος, συνεχίζεται το υπηρεσιακό σχέδιο όσον αφορά τα αεροδρόμια. Συγκεκριμένα, σε εξέταση για τον κοροναϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα, δηλαδή των πτήσεων που έρχονται από Παρίσι, Βρυξέλλες, Ζυρίχη και Ντόχα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβληθεί σε τεστ για κοροναϊό οι επιβάτες 15 τακτικών πτήσεων, 724 άτομα. Οι επιβάτες κατά την άφιξή τους, οδηγούνται σε ξενοδοχείο, υποβάλλονται στο τεστ και όσοι είναι αρνητικοί, αποχωρούν από το ξενοδοχείο και ολοκληρώνουν την καραντίνα τους στον τόπο που έχουν δηλώσει στην αντίστοιχη φόρμα. Οι θετικοί παραμένουν στο ξενοδοχείο.

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην καμπάνια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «μένουμε σπίτι-βγαίνουμε νικητές». Όπως είπε, κυρίως πρόκειται για μια καμπάνια, που δείχνει πως «όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο, και αν συνεχίσουμε να κάνουμε το σωστό, δεν θα αργήσει η μέρα που θα βγούμε από αυτή την μεγάλη δυσκολία και θα βγούμε νικητές».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό